Εντυπωσιακή Σοκολατένια τούρτα με βάση από γκοφρέτα
ΥΛΙΚΑ Για τη βάση
150 γρ. γκοφρέτα θρυμματισμένη 75 γρ. κουβερτούραΓια την κρέμα σοκολάτας
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 400 ml κρέμα γάλακτοςΓια τη σαντιγί
200 ml κρέμα γάλακτος 100 γρ. ζάχαρη άχνηΕΚΤΕΛΕΣΗ Για τη βάση
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε με τα χέρια τις γκοφρέτες και τις αναμειγνύουμε με την κουβερτούρα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.Εναλλακτικά, μπορούμε να ανακατέψουμε τις θρυμματισμένες γκοφρέτες με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας πραλίνα φουντουκιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ. και πιέζουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή με τον πάτο ενός ποτηριού.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί όσο θα ετοιμάζουμε τη μους σοκολάτας.
Για τη μους σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.Παράλληλα, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί και μόλις δούμε να σχηματίζονται απαλές κορυφές σταματάμε το μίξερ.
Αδειάζουμε τη χλιαρή λιωμένη κουβερτούρα μέσα στη σαντιγί και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σε μια αφράτη μους.
Απλώνουμε τη μους πάνω από τη βάση γκοφρέτας που διατηρούσαμε στο ψυγείο και ξαναπαγώνουμε για 30 λεπτά έως ότου σταθεροποιηθεί.
Για τη σαντιγί και την σύνθεση της τούρτας
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, χτυπάμε με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη σαντιγί.Στρώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη μους σοκολάτας, διακοσμούμε την επιφάνεια της με νιφάδες σοκολάτας και τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Για να ξεφορμάρουμε το τσέρκι, βουτάμε τη λεπίδα ενός μαχαιριού σε νερό και το γυρίζουμε περιμετρικά της τούρτας ώστε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι ανοίγοντας το και λειαίνουμε περιμετρικά τις κρέμες με μια σπάτουλα σε περίπτωση που έχουν αλλοιωθεί ελαφρώς οι στρώσεις.
Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και απολαμβάνουμε μια υπέροχη, σοκολατένια τούρτα!