Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο χρόνος εκδήλωσης ενός εμφράγματος, η εποχή που θα συμβεί όμως φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες τα εμφράγματα είναι λιγότερο θανατηφόρα, συγκριτικά με τους κρύους μήνες και ο ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Άρβιν Κρισναμούρτι του Γενικού Νοσοκομείου του Λιντς, ανέλυσαν στοιχεία για 4.056 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος στη διάρκεια τεσσάρων ετών.
Διαπιστώθηκε ότι τα σοβαρά εμφράγματα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβούν μοιραία στο πιο κρύο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πιο ζεστό.
Ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε διάστημα 30 ημερών μετά από ένα σοβαρό έμφραγμα ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερος στο διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου (πιθανότητα 28%) σε σχέση με το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου (πιθανότητα 20%).
“Δεν υπάρχει καμία φυσική αιτία που να εξηγεί γιατί ένα έμφραγμα, ακόμη και το πιο σοβαρό, πρέπει να είναι πιο θανατηφόρο το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, συνεπώς πρέπει να ερευνήσουμε κι άλλο το ζήτημα, για να βρούμε την αιτία και να την αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Κρισναμούρτι.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr