ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη σιδήρου: Αυξήστε την πρόσληψη με αυτό το ρόφημα

Έλλειψη σιδήρου: Αυξήστε την πρόσληψη με αυτό το ρόφημα

Βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη, το συστατικό που δίνει το κόκκινο χρώμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς όλα τα σημεία του σώματος.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σίδηρο για να συνθέσει την απαραίτητη ποσότητα αιμοσφαιρίνης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μειώνονται, δυσκολεύεται η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται κόπωση και δύσπνοια.

Είναι επίσης απαραίτητος για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τη δράση πολλών ενζύμων που παίρνουν μέρος στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, αδυναμία, δύσπνοια, μουδιάσματα στα άκρα, ζαλάδα, καρδιακά προβλήματα, κακή κυκλοφορία του αίματος.

Η επικρατέστερη άποψη για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αν και υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μια από αυτές είναι το ρόφημα που παρουσιάζεται παρακάτω, το οποίο περιέχει σπόρους Chia, λαιμ, γάλα και γιαούρτι καρύδας.

Σπόροι Chia

Τα οφέλη από την κατανάλωση σπόρων Chia, αυτών των μικρών αρχαίων σπόρων που ήταν οι αγαπημένοι των Αζτέκων και τον Μάγια και σημαίνουν “αντοχή» είναι εφοδιασμένα με αρκετά σημαντικά διατροφικά στοιχεία και περιέχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες.

Σχεδόν 30 γραμμάρια σπόροι Chia περιέχουν 11 γραμμάρια σιδήρου, που αντιστοιχεί σε 42% της συνιστώμενη ημερήσιας δόσης και η κατανάλωσή τους βελτιώνει την ποιότητα ύπνου, ενισχύει την υγεία των οστών, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύει την υγεία την καρδιάς και συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Λαιμ

Το λαιμ, το γνωστό μοσχολέμονο, αποτοξινώνει το ήπαρ, περιορίζει την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών, βοηθά την πέψη, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης, ισορροπεί το pH του οργανισμού, είναι πλούσιο σ σίδηρο και βιταμίνη C, προλαμβάνει την αναιμία και βελτιώνει την υγεία των οστών.

Διαφήμιση

Καρύδα

Η καρύδα είναι πηγή πρωτεϊνών, περιέχει καλά λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και νευροβιταμίνες και η κατανάλωση της βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Υλικά που θα χρειαστείτε

-Ξύσμα και χυμό από ένα λαιμ

-1 φλυτζάνι γάλα καρύδας

¼ φλυτζανιού σπόρους Chia

-1/4 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη βανίλια ή εκχύλισμα

-½ φλυτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα

– ¼ φλυτζάνι γιαούρτι καρύδας

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το γάλα καρύδας, τους σπόρους Chia και την βανίλια και ανακατέψτε καλά. Μοιράστε το μείγμα σε δύο βαζάκια, βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα και σερβίρετε προσθέτοντας τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το γιαούρτι καρύδας λίγη ξυσμένη καρύδα.

Με πληροφορίες από: foodmatters.com & Reader’s Digest

πηγή : onmed

Διαφήμιση
TAGS:
#αμύγδαλα
#αντιοξειδωτική
#αντιφλεγμονώδη
#ασβέστιο
#βανίλια
#βιταμίνη
#γάλα
#γιαούρτι
#διαδικασία
#θερμίδες
#ιδιότητες
#κυκλοφορία
#οφέλη
#πληροφορίες
#προβλήματα
#ρόφημα
#σακχάρου
#σπόροι
#υγεία
#ψευδάργυρο