ΥΓΕΙΑ

Είναι απαραίτητο να ξεπλένουμε τον κιμά;

Είναι απαραίτητο να ξεπλένουμε τον κιμά;

Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι ένα ευέλικτο υλικό, ιδανικό για πιάτα όπως tacos και μακαρονάδες.

Ωστόσο, μια συζήτηση διχάζει τους σεφ: Πρέπει να ξεπλένετε τον κιμά σας πριν ή μετά το μαγείρεμα;

Ορισμένοι λάτρεις της κουζίνας υποστηρίζουν το ξέπλυμα, πιστεύοντας ότι βοηθά στη μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρά και στη δημιουργία ενός άπαχου πιάτου. «Το πλύσιμο πιάτων μπορεί να είναι ο ήρωας που σώζει το πιάτο σας από μια λιπαρή καταστροφή».

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες ή απλά θέλετε ένα λιγότερο λιπαρό γεύμα. Από την άλλη πλευρά, πολλοί σεφ διαφωνούν με το ξέπλυμα του κιμά, επικαλούμενοι την πιθανή απώλεια γεύσης. «Αν ξεπλύνετε κιμά, κινδυνεύετε να ξεπλύνετε μερικούς από τους αλμυρούς χυμούς που κάνουν το πιάτο σας νόστιμο».

Διαφήμιση

Το λίπος και οι χυμοί συμβάλλουν σημαντικά στη γεύση και την υφή και η αφαίρεσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ένα ήπιο και στεγνό πιάτο. Επιπλέον, το ξέπλυμα του κιμά μπορεί να είναι μια ακατάστατη διαδικασία που είναι περισσότερο ενοχλητικό παρά χρήσιμο. Ενέχει επίσης κίνδυνο υδραυλικών εγκαταστάσεων εάν το γράσο ξεπλύνει την αποχέτευση.

Καθώς το γράσο ψύχεται, μπορεί να στερεοποιηθεί και να φράξει τους σωλήνες, με αποτέλεσμα την αργή αποστράγγιση και τις δυνητικά δαπανηρές επισκευές. Η σωστή απόρριψη του λίπους είναι να το αφήσετε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί, στη συνέχεια ξύστε το σε ένα δοχείο για να το πετάξετε.

Εάν επιλέξετε να μη ξεπλύνετε τον κιμά, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να μειώσετε το περιττό λίπος κατά το μαγείρεμα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μαγειρέψετε τον κιμά σε μέτρια θερμοκρασία, ώστε το λίπος να διαχωριστεί και να το στραγγίξετε αργότερα με προσοχή. Επιπλέον, με το σωστό μαγείρεμα, το κρέας θα διατηρήσει την υγρασία και τη γεύση του.

Μερικοί σεφ προτείνουν επίσης τη χρήση άπαχου μοσχαρίσιου κιμά (με χαμηλότερο ποσοστό λίπους) για να αποφύγετε την υπερβολική λιπαρότητα. Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιλογές κρέατος βοηθούν στην παραγωγή ενός πιο ελαφρού γεύματος χωρίς την ανάγκη επιπλέον διαδικασιών, όπως το ξέπλυμα.

Άλλοι μάγειρες θεωρούν ότι το λίπος στον κιμά είναι σημαντικό, διότι συνεισφέρει στη νοστιμιά των πιάτων όπως τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια. Μια μικρή ποσότητα λίπους μπορεί να βελτιώσει την υφή και το βάθος της γεύσης, κάνοντάς τα πιο ζουμερά.

Διαφήμιση
TAGS:
#θερμίδες
#κεφτεδάκια
#κρέας