Μια παραδοσιακή συνταγή για Δίπλες. Το πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που δεν λείπει από κανένα σπίτι αυτές τις γιορτινές ημέρες. Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ.
Υλικά συνταγής
5-6 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι (όσο πάρει η ζύμη)
8 αυγά
χυμό από 3 μέτρια πορτοκάλια
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα
1 φλ. τσαγιού καρύδια χονδροκομμένα
λάδι για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι: *
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι
1 φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση συνταγής
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 5 φλ. σιμιγδάλι και ρίχνετε τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και τη σόδα και αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σφιχτή, που θα πλάθετε και θα ανοίγει σε φύλλο. Για να το πετύχετε αυτό θα προσθέσετε, αν απαιτηθεί, όσο σιμιγδάλι χρειαστεί από το 6 φλιτζάνι (ανάλογα με το μέγεθος των φλιτζανιών που χρησιμοποιείτε). Ραντίζετε τη ζύμη με λίγο νερό και τη ζυμώνετε πάλι μέχρι να μαλακώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα, μικρά ή μεγάλα, πάνω σε αλευρωμένε επιφάνεια και τα κόβετε σε λωρίδες.
Τις τυλίγετε σε ρολά και τις ρίχνετε στο τηγάνι με αρκετό καυτό λάδι. Όταν πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Για το σιρόπι: Βράζετε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για σιρόπι και τα βράζετε για 6-8 λ. Στρώνετε μια στρώση δίπλες σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, τις περιχύνετε με σιρόπι και πασπαλίζετε με το χονδροκομένο καρύδι. Επαναλαμβάνετε με άλλη 1 ή 2 στρώσεις δίπλες, σιρόπι, καρύδια.
[*] Μπορείτε προαιρετικά να αντικαταστήσετε το σιρόπι με σκέτο μέλι.