Το ψωμί έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια κακή φήμη ως τον νούμερο ένα εχθρό μιας υγιεινής διατροφής. Φαίνεται, μάλιστα, πως ακόμα και το ολικής άλεσης δεν είναι πλέον η ασφαλέστερη επιλογή, λόγω της επιπρόσθετης ζάχαρης (αν δεν μας πιστεύετε, διαβάστε τα συστατικά πάνω στη συσκευασία ή ρωτήστε τον φούρναρη της γειτονιάς σας).
Παρά τις κακές πλευρές του ψωμιού που φτιάχνεται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες που ανεβάζουν το ζάχαρο απότομα και δημιουργούν φλεγμονές, τα προϊόντα άρτου συνεχίζουν να είναι ένα αναπόφευκτο προϊόν της καθημερινής μας ζωής. Σας λέμε, λοιπόν, πως είναι δυνατόν να τρώτε ψωμί που είναι υγιεινό, αρκεί να ξέρετε τι να ψάξετε. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard θα πρέπει να ψάξετε για ψωμί από φύτρα σιταριού ή αλλιώς ψωμί Εσσαίων.
Το ψωμί από φύτρα σιταριού ή αλλιώς Εσσαίων.
Το συγκεκριμένο ψωμί παρασκευάζεται από τους ίδιους σπόρους και έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά, μόνο που τα έχει σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τα υπόλοιπα ψωμιά. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στον τρόπο παρασκευής του, καθώς το εν λόγω προϊόν φτιάχνεται κατευθείαν από τον σπόρο του σιταριού, διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επίσης, δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι μαγιά ή άλλα συντηρητικά. Η απουσία της μαγιάς το κάνει να είναι μικρό και συμπυκνωμένο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν, αφού αποτελείται αποκλειστικά από σιτάρι και νερό. Μπορείτε να το φάτε όπως είναι ή να το ψήσετε για να φρυγανιστεί και διατηρείται στο ψυγείο.
Φτιάχνεται κατευθείαν από τον σπόρο του σιταριού.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να το φάτε με το… κιλό, καθώς οποιοδήποτε ψωμί σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Έχει, όμως, πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα ψωμιά και το Harvard σας προτείνει να τρώτε μια μερίδα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα!
Πηγή