ΧΡΗΣΙΜΑ

Αϋπνία: 10 επικίνδυνες Παρενέργειες της Έλλειψης Ύπνου

Αϋπνία: 10 επικίνδυνες Παρενέργειες της Έλλειψης Ύπνου

Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Δουλεύουμε σκληρά, παίζουμε σκληρά και αφού μπορούμε να λειτουργήσουμε με 6 ή 7 ώρες ύπνο κάθε βράδυ, υποθέτουμε πως αυτό είναι αρκετό.

Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου αλλάζει σημαντικά τον εγκέφαλο και το σώμα και μπορεί να αυξήσει και την πιθανότητα για πολλά προβλήματα υγείας.

Δείτε παρακάτω τις πιο σοβαρές παρενέργειες του να μην κοιμόμαστε αρκετά:

1) Ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται.

Όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, τα αντανακλαστικά σας πέφτουν και δραστηριότητες όπως οδήγηση ή οι λεπτοί χειρισμοί γίνονται πολύ πιο δύσκολοι.

2) Έχετε προβλήματα με την μνήμη.

Επίσης, είναι πιο δύσκολη η διαδικασία μάθησης, το να πάρετε αποφάσεις ή να αφομοιώσετε τις νέες πληροφορίες.

3) Μειώνεται το ανοσοποιητικό.

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα επιδιορθώνεται. Το ανοσοποιητικό παράγει προστατευτικές ουσίες και καταπολεμάει βακτήρια. Εάν δεν κοιμάστε καλά, θα αρρωσταίνετε και πιο συχνά.

4) Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακού.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ρύθμιση της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Έρευνες έχουν συνδέσει την αϋπνία με αυξημένη πιθανότητα καρδιακού και εγκεφαλικού.

Διαφήμιση

5) Συνδέεται με την κατάθλιψη.

Έρευνες δείχνουν πως όσοι έχουν κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη μέρα. Το 2007, μία έρευνα έδειξε πως όσοι είχαν αϋπνία ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη.

6) Οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ορμόνη λεπτίνη με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο, ακόμα και όταν το σώμα δεν χρειάζεται φαγητό.

7) Αυξημένη πιθανότητα διαβήτη.

Ο ύπνος επηρεάζει και τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται την γλυκόζη. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι ενήλικες κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες τη μέρα έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη.

8) Μειώνει την λίμπιντο.

Και οι άντρες και οι γυναίκες που δεν κοιμόντουσαν αρκετά ανέφεραν πως είχαν μειωμένη όρεξη για σωματική επαφή.

9) Πρόωρη γήρανση.

Το βράδυ παράγεται η αυξητική ορμόνη και το σώμα επιδιορθώνεται. Όταν όμως δεν κοιμάστε αρκετά, η διαδικασία αυτή μειώνεται και ως αποτέλεσμα γερνάτε πιο γρήγορα.

10) Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Έρευνες έχουν δείξει πως το να κοιμόμαστε λιγότερο από 5 ώρες τη μέρα αυξάνει την θνησιμότητα κατά 15%.

Όπως βλέπετε, είναι σημαντικό να έχουμε τον ύπνο ως προτεραιότητα. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Εάν όμως κοιμόμαστε έστω 8 ώρες το βράδυ, το σώμα μας θα μας ευγνωμονεί.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#άντρες
#αύξηση βάρους
#γήρανση
#γυναίκες
#διαδικασία
#λίμπιντο
#πληροφορίες
#προβλήματα
#σώμα
#φαγητό
#χρόνος