Η κατανάλωση έτοιμου πρόχειρου φαγητού έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κατάσταση για την οποία εκτιμάται ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι σχετικές online εφαρμογές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων αυξήθηκε κατά 25% από το 1996 έως το 2006.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θέλησαν να διαπιστώσουν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διατροφής στα παιδιά.
Εστίασαν σε 1.980 παιδιά, 9-10 ετών, από 85 Δημοτικά Σχολεία του Λονδίνου, του Μπέρμινγκχαμ και του Λάνκαστερ, αναλύοντας πληροφορίες για την διατροφή τους, περιλαμβανομένων των πηγών των γευμάτων τους και πόσο συχνά έτρωγαν έτοιμα γεύματα.
Τα σχολεία λάμβαναν μέρος στη μελέτη Child Heart And health Study in England (CHASE), που εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη, σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας.
Οι ερευνητές μέσω φωτογραφικού υλικού βοήθησαν τα παιδιά να θυμηθούν τι έτρωγαν και να υπολογίσουν το μέγεθος των μερίδων. Επίσης έκαναν μετρήσεις της ενεργειακής πυκνότητας, των θρεπτικών συστατικών που περιείχαν τα τρόφιμα που έτρωγαν τα παιδιά, ενώ υπολογίστηκαν ακόμα το ύψος, το βάρος, η περίμετρος μέσης, το πάχος του δέρματος, ενώ ελήφθησαν και δείγματα αίματος για τον υπολογισμό της χοληστερόλης.
Οι γονείς των μαθητών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την επαγγελματική τους απασχόληση και την θέση εργασίας τους. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών είχαν διευθυντική θέση, ενώ παρόμοιο ποσοστό ήταν υπάλληλοι. Το 29% έκανε χειρωνακτική εργασία και το 16% είτε ήταν άνεργοι, είτε εργάζονταν από το σπίτι.
Ένα στα τέσσερα παιδιά δήλωσαν ότι ποτέ ή σπάνια έτρωγαν έτοιμα γεύματα απ’ έξω, σχεδόν τα μισά έτρωγαν τέτοια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και 555 έτρωγαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Τα αγόρια ήταν πιο συχνοί καταναλωτές των έτοιμων γευμάτων από τα κορίτσια.
Δεν προέκυψαν διαφορές ως προς την αρτηριακή πίεση ή την αντίσταση στην ινσουλίνη μεταξύ αυτών που έτρωγαν τακτικά έτοιμα γεύματα και αυτών που δεν τα προτιμούσαν.
Αλλά ως προς το πάχος του δέρματος, το σωματικό λίπος και τα λιπίδια του αίματος, όλα έτειναν να είναι υψηλότερα στους τακτικούς καταναλωτές έτοιμων πρόχειρων γευμάτων.
Τα γεύματα αυτά ήταν πιο πυκνά ενεργειακά και η πρόσληψη αμυλούχων τροφών ήταν κατά πολύ χαμηλότερη μεταξύ όσων έτρωγαν τακτικά έτοιμα γεύματα, όπως επίσης της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του φυλλικού οξέος.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν αυτό το διατροφικό πρότυπο υιοθετηθεί σε τακτική βάση, μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Ξεχωριστή ανάλυση, όπου συγκρίθηκε η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από το γεύμα της προηγούμενης ημέρας σε σχέση πάντα με την πηγή, έδειξε ότι τα έτοιμα πρόχειρα γεύματα ήταν πιο πυκνά ενεργειακά, περιείχαν περισσότερο λίπος και κορεσμένα λιπαρά από τα σπιτικά φαγητά.
“Η υψηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε τακτικά έτοιμα πρόχειρα γεύματα, αν διατηρηθεί, αρκεί για να αυξηθεί ο μακροχρόνιος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 10%», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.