Μια παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο, με αγκινάρες, αρακά, πατατούλες και μυρωδικά σε σάλτσα ντομάτας. Ένας συνδυασμός λαχανικών πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμινών Α, Β1, Β2 ,C, όπως επίσης και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ειδικά οι αγκινάρες σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Ιδανικό πιάτο για τις μέρες της νηστείας και για να το απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
8 αγκινάρες φρέσκες (αν δεν είναι στην εποχή τους προμηθευτείτε κατεψυγμένες)
1 λεμονιού το χυμό, 1 κοφτό κ.γ. αλάτι, 4-5 κ.σ. αλεύρι για το νερό που θα βάλετε τις αγκινάρες στο καθάρισμα
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτρια στικς
1/2 κιλό αρακά
3 πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
2-3 πρέζες ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις αγκινάρες ως εξής: Κόβετε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, αφαιρείτε τα εξωτερικά πράσινα φύλλα και κόβετε τα υπόλοιπα ως τη μέση. Βγάζετε το χνούδι και τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με νερό που έχετε προσθέσει το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το αλεύρι. Ετοιμάζετε τα υπόλοιπα λαχανικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ . Ρίχνετε και τα καρότα, τον αρακά και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λ.
Στη συνέχεια προσθέτετε τις αγκινάρες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατεύετε απαλά και ρίχνετε το ζεστό νερό ή το ζωμό λαχανικών στο οποίο έχετε διαλύσει το πελτέ ντομάτας. Αν τα υγρά δεν ΄σκεπάζουν” το φαγητό προσθέστε λίγο επιπλέον.
Πασπαλίζετε με 2-3 πρέζες ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό σας να μαγειρευτεί για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και μείνει το η σάλτσα με το λαδάκι της. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε σταδιακά αν απαιτηθεί λίγο επιπλέον ζεστό νερό.
Δέκα λ πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με μπόλικο φρέσκο μαλακό ψωμί και αν δεν νηστεύετε με τυρί φέτα.