Αγκινάρες αλα Πολίτα… Ένα πιάτο στο οποίο η μαγειρική σύνθεση των λαχανικών είναι τόσο ιδανική που του δίνει μια εξαιρετική γεύση και γι αυτό γρήγορα άφησε τα όρια της Ελλάδας και διαδόθηκε σε όλο το κόσμο δημιουργώντας μια ελληνική γαστρονομική πρόταση. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) με αγκινάρες αλα Πολίτα με πράσα αντί για κρεμμυδάκια, με πατάτες, καρότα, γαρίδες και σαφράν (κρόκο Κοζάνης). Ένα πεντανόστιμο πιάτο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
8 αγκινάρες, καθαρισμένες (μόνο καρδιές)
1 λεμόνι κομμένο στη μέση, για να περάσετε τις αγκινάρες μη μαυρίσουν
3 κοφτές κ.σ. αλεύρι + 1 λεμονιού το χυμό διαλυμένο σε κρύο νερό
¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2 μέτρια πράσα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πατάτα, καθαρισμένη κομμένη σε κύβους
½ φλ. τσαγιού ξηρό λευκό κρασί
500-700 ml ζωμό λαχανικών
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
½ κ.γ. στήμονες (κλωστίτσες) από Κρόκο Κοζάνης/σαφράν, ανακατεμένους σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
Για τις γαρίδες
16 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες το εντεράκι τους και τα κελύφη, χωρίς να αφαιρέσετε τις ουρές τους
λίγο αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις αγκινάρες: Κόβετε το κοτσάνι κρατώντας 2-3 εκ. κοτσανάκι. Αφαιρείτε τα εξωτερικά πράσινα φύλλα και κόβετε τα υπόλοιπα οριζόντια ως τη μέση. Με ένα κουταλάκι βγάζετε το εσωτερικό χνουδωτό μέρος. Τρίβετε τις αγκινάρες με το κομμένο λεμόνι και τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει και ανακατέψει το χυμό 1 λεμονιού, 2 πρέζες αλάτι και το αλεύρι. Τις αφήνετε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε το ½ φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα καρότα και τα πράσα και ανακατεύετε να σοταριστούν ελαφρώς. Πασπαλίζετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λ.
Προσθέτετε και τις πατάτες και ανακατεύετε να καλυφθούν από το λάδι. Βγάζετε σταδιακά τις αγκινάρες με μια τρυπητή κουτάλα από το νερό και τις προσθέτετε προσεκτικά στη κατσαρόλα με το κομμένο κομμάτι προς τα κάτω. Ρίχνετε το κρασί και μόλις πάρει βράση προσθέτετε 2 φλ. από το ζωμό λαχανικών, τις 2 κ.σ. χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε και το κρόκο Κοζάνης ανακατεμένο με 2 κ.σ. ζεστό νερό μαζί με τον άνηθο και ανακινείτε καλά τη κατσαρόλα.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σας σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το ανακατέψετε καθόλου, για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αν απαιτηθεί προσθέτετε σταδιακά επιπλέον ζεστό ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό.
Για τις γαρίδες: Λίγο πριν σερβίρετε το φαγητό σας ετοιμάζετε τις γαρίδες. Αφαιρείτε το κεφάλι και τα κελύφη τους, εκτός από την ουρίτσα τους και βγάζετε το εντεράκι τους. Τις αλατίζετε και τις τηγανίζετε σε μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο καλά ζεσταμένο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 1-1½ λ από κάθε πλευρά. Μετά τις μεταφέρετε στη κατσαρόλα με τις αγκινάρες και τα μαγειρεύετε όλα μαζί για 2-3 λ.
Για το σερβίρισμα: Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο τρυπητό κουτάλι μεταφέρετε από τη κατσαρόλα σε κάθε πιάτο 2 αγκινάρες μαζί με 1-2 μεγάλες κουταλιές λαχανικών. Τοποθετείτε 2 γαρίδες σε κάθε πιάτο πάνω από τις αγκινάρες, περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε.