ΥΓΕΙΑ

8 φυσικά αντιβιοτικά που καταπολεμούν τα βακτήρια στον οργανισμό μας

8 φυσικά αντιβιοτικά που καταπολεμούν τα βακτήρια στον οργανισμό μας

Τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί που μπορεί να αποδειχθούν τόσο φίλοι, όσο και εχθροί στο σώμα και στην υγεία μας. Κάποια είδη βακτηρίων βρίσκονται φυσικά στον οργανισμό μας και συμβάλλουν σε βασικές λειτουργίες του, όπως η πέψη. Άλλα, όμως, είναι βλαβερά όταν μπαίνουν στον οργανισμό και προκαλούν λοιμώξεις και ασθένειες.

Τα αντιβιοτικά δημιουργούνται από βακτήρια. Ένα συνηθισμένο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται σήμερα στην ιατρική είναι η πενικιλίνη, μία από τις πρώτες συμμάχους μας στον αγώνα κατά των βακτηριακών επιδημιών, όπως η ανεμοβλογιά του 1928. Εντούτοις, αυτές οι θεραπείες συνήθως χορηγούνται όταν τα βακτήρια έχουν ήδη μολύνει τον οργανισμό και δεν δίνονται για προληπτική χρήση. Τα συμβατικά αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία, κράμπες, ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ένας άλλος προβληματισμός που επικρατεί στον ιατρικό κόσμο είναι ότι τα βακτήρια, όπως και οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, αποκτούν σταδιακά ανθεκτικότητα και αντοχή στις συνηθισμένες θεραπείες. Ευτυχώς, υπάρχουν άλλες φυσικές πηγές που έχουν διαθέσιμες αντιβιοτικές ιδιότητες και πιθανότατα να υπάρχουν και στην κουζίνα σας. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε βακτηριακές λοιμώξεις με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες.

Τα 8 καλύτερα αντιβιοτικά της φύσης

1. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται αλλισίνι, το οποίο οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι περιέχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά ενός κοινού βακτηρίου, που ονομάζεται candida. Ακόμα κι αν η έννοια των βακτηρίων εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στην ιατρική σκηνή, το σκόρδο αποτελεί μία από τις παλαιότερες φυσικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο.

2. Πιπερόριζα

Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) είναι άλλη μια ωμή φυτική πηγή αντιβακτηριδιακών στοιχείων. Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει ακόμα και το εκχύλισμά του σε σχέση με τα ανθεκτικά βακτήρια και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί ωμό, να προστεθεί σε τσάι ή σε μορφή εκχυλίσματος.

3. Λάδι καρύδας

Ένας αριθμός φυσικών λιπαρών οξέων που βρίσκουμε στο λάδι καρύδας έχει βρεθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη συγκεκριμένων ανθεκτικών βακτηρίων. Το λάδι καρύδας είναι εύκολο να το βρούμε και να το εντάξουμε στη δίαιτά μας και μπορεί ακόμα και να εφαρμοστεί τοπικά για να προστατεύσει κατά της μόλυνσης πληγών.

Διαφήμιση

4. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως θεραπεία για τις μολύνσεις και ως προστατευτικός φορέας για τις ανοιχτές πληγές του δέρματος. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τα ένζυμα που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή βλαβερών βακτηρίων όπως το E- choli, και έχει ισχυρές κατασταλτικές επιδράσεις σε αρκετά άλλα. Χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση για την προστασία, ακόμα και την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού.

5. Μέλι

Το μέλι χρησιμοποιήθηκε στους αρχαίους χρόνους ως θεραπεία κατά μολύνσεων και για την επούλωση πληγών. Παράγει το ένζυμο υπεροξείδιο του υδρογόνου, που είναι γνωστό πως διαθέτει απολυμαντική δράση, όταν απομονωθεί. Εντούτοις, ακόμα και ορισμένα είδη μελιού όπου η ουσία αυτή είναι απούσα, παρουσιάζει εκπληκτικά υποσχόμενες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

6. Θυμάρι

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει ερευνηθεί για τη δράση του κατά βακτηρίων και μυκήτων και έχει αποδειχθεί πως παρουσιάζει αντιβιοτικές ιδιότητες. Όπως και το σκόρδο, έτσι και το θυμάρι καταπολεμά την candida, ανάμεσα σε άλλα βακτήρια. Το έλαιο θυμαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή τοπικά ως φυσική θεραπεία για βακτήρια που σχετίζονται με δερματικές παθήσεις και ακμή.

7. Γαρύφαλλο

Οι επιστήμονες, εκτός από το θυμάρι, εξέτασαν και το εκχύλισμα γαρύφαλλου για να επιβεβαιώσουν ότι επιδρά και αυτό ως φυσικό αντιβιοτικό. Μπορεί να εξολοθρεύσει αποτελεσματικά βακτήρια και συχνά χρησιμοποιείται για στοματικές θεραπείας κατά της πλάκας και της ουλίτιδας, λόγω των επιπλέον αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.

8. Έλαιο ρίγανης

Το έλαιο ρίγανης είναι ένας ισχυρός, αντιικός, αντιμυκητιακός και αντιφλεγμονώδης φορέας που αντιμετωπίζει λοιμώξεις και είναι αρκετά ισχυρός για να προλάβει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων. Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως συμπλήρωμα ή να το εφαρμόσουμε σε περιοχές που έχουν μολυνθεί. Αλλά προσeξτε τη δύναμή του. Χρειάζεται να το αραιώσετε.

Πηγή

Διαφήμιση
TAGS:
#αιθέριο έλαιο
#ακμή
#ανάπτυξη
#αντιμετώπιση
#ένζυμα
#επιστήμονες
#έρευνες
#εύκολο
#θεραπεία
#θεραπείες
#θυμάρι
#ιδιότητες
#κουζίνα
#λάδι
#μέλι
#μυκήτων
#οργανισμό
#περιοχές
#σκόρδο
#σώμα