Ο θυρεοειδής βρίσκεται στην βάση του λαιμού και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του μεταβολισμού στο σώμα μέσα από τις ορμόνες που παράγει. Έτσι, όταν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί ακόμα και να απειλείται και η ζωή μας.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια πάθηση στον θυρεοειδή, ειδικά μετά από μία εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η μη ομαλή παραγωγή ορμονών. Ανάλογα με το πόσες ορμόνες παράγει ο θυρεοειδής, μπορεί να προκαλεί κόπωση, ανησυχία και αυξομειώσεις στο βάρος.
Τα συμπτώματα μίας διαταραχής του θυρεοειδή δεν είναι ευχάριστα, αλλά τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκετά εύκολα μετά από μία διάγνωση.
Εάν όμως πάσχεται από μία διαταραχή στον θυρεοειδή, μερικές τροφές μπορούν να έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στον οργανισμό σας, το βάρος σας και γενικά την υγεία σας.
Αυτές τις τροφές θα πρέπει να τις αποφεύγετε πάσει θυσία:
Ζάχαρη
Είναι γεμάτη θερμίδες και σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να την αποφεύγετε για να κρατάτε σταθερό το σωματικό σας βάρος.
Τηγανιτά
Τα λίπη δεν αφήνουν το σώμα να απορροφάει τις ορμόνες του θυρεοειδή που παίρνουμε από φάρμακα, όπως και την δυνατότητά του να παράγει αυτές τις ορμόνες.
Καφέ
Μικρή ποσότητα καφέ δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλιώς όμως, μπορεί να επηρεάσει τα επινεφρίδια και να σας κάνει να κουράζεστε πιο εύκολα, όπως και να σας προκαλέσει περισσότερα ακόμα προβλήματα στον θυρεοειδή. Η κατανάλωση του καφέ επίσης κάνει την φαρμακευτική αγωγή λιγότερο αποτελεσματική
Σόγια
Καλό θα ήταν να την αποφύγετε γιατί μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης σε όσους πάσχουν με υπερθυρεοειδισμό. Αλλιώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι.
Γλουτένη
Η γλουτένη περιέχει μία πρωτεΐνη γνωστή και ως γλιαδίνη, που είναι ξένη στο ανθρώπινο σώμα. Ο θυρεοειδής περιέχει ένα ένζυμο που είναι αρκετά παρόμοιο, οπότε όταν καταναλώνουμε γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιεί μία επίθεση κατά της πρωτεΐνης και του ενζύμου.
Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι συχνά δύσκολο να αναγνωριστεί με τον υποθυρεοειδισμό, γιατί τα συμπτώματα – φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά και πεπτικά προβλήματα – τείνουν να επικαλύπτονται.
Η γλουτένη βρίσκεται σε φαγητά όπως: επεξεργασμένο αλεύρι, κριθάρι, σίκαλη και άλλα δημητριακά. Εάν διαλέξετε να συνεχίσετε να τρώτε γλουτένη, θα σας συνιστούσαμε να προτιμάτε τα ολικής-αλέσεως μακαρόνια και ρύζι.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικούς φυσικούς τρόπους για να βοηθήσετε την καλή λειτουργία του θυρεοειδή σας: