Η Αμερικανική Εταιρεία Πνευμόνων (ALA) αναφέρει 5 πράγματα που όλοι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή την επικίνδυνη ασθένεια:
1. Δεν είναι αναπόφευκτη. Ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι πολέμιοι των εμβολίων, το αντιγριπικό εμβόλιο και τα εμβόλια για την πνευμονία (ουσιαστικά για τον πνευμονιόκοκκο που είναι η κύρια αιτία της) σώζουν δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Η καταλληλότερη εποχή για να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο από τον Οκτώβριο έως και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου ώστε να κρατήσει έως το τέλος της εποχής της γρίπης. Σε πολλούς ανθρώπους, εξάλλου, είναι απαραίτητο και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσει κανείς πνευμονία.
2. Ο καθένας μπορεί να την εκδηλώσει. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν πνευμονία, αλλά η αλήθεια είναι πως ο καθένας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να την παρουσιάσει. Στους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες πνευμονίας συμπεριλαμβάνονται:
– Το κάπνισμα
– Μια πρόσφατη ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (κρυολόγημα, γρίπη, λαρυγγίτιδα κ.λπ.)
– Δυσκολίες στην κατάποση εξαιτίας νευρολογικών ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό, η άνοια, η νόσος Πάρκινσον κ.λπ.
– Τα χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η βρογχεκτασία, η κυστική ίνωση κ.λπ.
– Η εγκεφαλική παράλυση
– Τα σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κίρρωση του ήπατος κ.λπ.
– Μια πρόσφατη εγχείρηση ή τραυματισμός
– Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού λόγω ασθένειας, ορισμένων φαρμάκων ή αυτοάνοσων νοσημάτων.
3. Έχει πάνω από 30 διαφορετικές αιτίες. Αν και στο 60-80% των περιπτώσεων η πνευμονία οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο, που είναι και το μικρόβιο που συχνότερα επιπλέκει τη γρίπη, πολλά άλλα βακτήρια, ιοί, μύκητες και λοιμώδεις παράγοντες μπορεί να την προκαλέσουν. Η αναγνώριση της αιτίας της είναι πολύ σημαντική, γιατί ανάλογα με αυτήν καθορίζεται και η θεραπεία.
4. Μπορεί να είναι θανατηφόρος. Από τους ανθρώπους που παθαίνουν πνευμονία λόγω πνευμονιοκόκκου, το περίπου 10% πεθαίνουν ακόμα κι αν πάρουν σωστά αντιβιοτικά, κυρίως εξαιτίας μικροβιαιμίας (μπαίνει το υπαίτιο μικρόβιο στο αίμα τους). Άλλες πιθανές επιπλοκές της είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, η σήψη (σηψαιμία) και τα αποστήματα πνευμόνων που είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν στους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά, σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στους πάσχοντες από άλλα χρόνια νοσήματα.
5. Οι καλές συνήθειες μπορεί να μας προστατεύσουν. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, η ακολούθηση υγιεινής διατροφής, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή του καπνίσματος και η τήρηση των οδηγιών των γιατρών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για πνευμονία, αλλά και να επιταχύνουν την ανάρρωση αν τελικά αρρωστήσουμε. Οι συνήθειες αυτές μειώνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο να “γυρίσει» η γρίπη σε πνευμονία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πνευμονία: Ένας δολοφόνος υπεράνω υποψίας
Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη “γυρνάει» σε πνευμονία
Ποιοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πνευμονία
Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία για πνευμονία
Γρίπη-πνευμονία: Πότε και με ποια σειρά πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός