1. Νερό
Είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό και στο διάστημα της γρίπης γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο. Ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, αποτελεί την καλύτερη συνήθεια για τον οργανισμό, όπως και η συνολική κατανάλωση 8-12 ποτηριών νερού ημερησίως. Η ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά σε περίπτωση πυρετού είναι ζωτικής σημασίας.
2. Κρεμμύδια και σκόρδο.
Τα κρεμμύδια είναι απαραίτητα στη γρίπη και το κρύωμα χάρη στο φλαβονοειδές κερκετίνη, ένα υψηλής ισχύος φυσικό αντιφλεγμονώδες ενώ το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό και ανακουφίζει από τη συμφόρηση.
3. Τζίντζερ
Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στομαχόπονο και τη ναυτία ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το τζίντζερ δείχνει να καταπολεμά τη φλεγμονή. Μπορείς να το προσθέσεις σε άλλα τρόφιμα, είτε τριμμένο είτε ως σκόνη ή να πιεις μια τζιτζιμπίρα.
4. ΜπανάναΠολτοποίησέ την, κάντην κομματάκια, φάτην ολόκληρη γιατί η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει το πονεμένο σου στομάχι ενώ καταπολεμά τη ναυτά, τη διάρροια και τον εμετό.
5. Αβγό
Το αυγό περιέχει DHA, το πολυακόρεστο ω-3 λιπαρό οξύ, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την ακεραιότητα του νευρικού συστήματος. Προτίμησέ το βραστό και όχι μελάτο, αν έχεις και πόνο στο στομάχι.
6. Παπάγια
Το εξωτικό αυτό φρούτο που θα βρεις εύκολα πια στο οπωροπωλείο, περιέχει σημαντικά ένζυμα όπως η παπαΐνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες.
7. Μούρα:
Όλα τα μούρα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών που βοηθού στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης αλλά από τα μούρα, τα βατόμουρα είναι τα κατ’ εξοχήν αντιγριπικά, αφού έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από 40 άλλα φρούτα και λαχανικά.
Εάν δεν μπορείς να βρεις φρέσκα μούρα κατά τους χειμερινούς μήνες και τα παγωμένα ή ο χυμός μούρων κάνει τη δουλειά του.
8. Γιαούρτι παραδοσιακά φτιαγμένο
Το γιαούρτι περιέχει φιλικά βακτηρίδια που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, τα γνωστά προβιοτικά. Τα άτομα που καταναλώνουν μη βιομηχανοποιημένο γιαούρτι είναι μέχρι και 25% λιγότερο ευάλωτα στους ιούς.
9. Κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτένιο, βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών.
10. ΜανιτάριαΤα μανιτάρια έχουν αναλγητικές, αποχρεμπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες και επίσης παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση. Μιλάμε για το κατ’ εξοχήν superfood της γρίπης.
11. Κοτόσουπα
Η γιαγιά σου είχε δίκιο που σε τάιζε κοτόσουπα όταν ήσουν άρρωστη. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι σούπα καταπολεμά τους ιούς και η θεωρία θέλει τη ζεστή σούπα να αυξάνει τη θερμοκρασία στην μύτη και το λαιμό, το οποίο δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τους ιούς που αναπτύσσονται σε δροσερό και ξηρό τόπους.
Συγκεκριμένα, η κοτόσουπα είναι η κατ’ εξοχήν αντιγριπική σούπα, με την ίδια την κότα να έχει αντιγριπικές ιδιότητες χάρη στις συγκεκριμένες ομάδες πρωτεϊνών που έχουν αποδειχτεί πως έχουν αντιική δράση. Προτίμησε σπιτική κοτόσουπα για να έχεις σούπερ αντιγριπικό αποτέλεσμα.
12. Κρασί
Έρευνα έδειξε πως τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 2 ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως, παρουσιάζουν 44% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που απέχουν από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Τα άτομα που πίνουν κατά μέσο όρο 1 ποτήρι κρασί την ημέρα, παρουσιάζουν επίσης λιγότερα κρυολογήματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τους πρώτους.
13. Μήλο
‘Ενα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα και προστατεύει και τους πνεύμονες και έχει και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Μάλιστα, τα δυο τρίτα των αντιοξειδωτικών του συστατικών βρίσκονται στη φλούδα ενώ το μήλο περιέχει και 1.500 mg βιταμίνης C και φλαβονοειδή που προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
14. Νιφάδες βρώμης
Οι νιφάδες βρώμης περιέχουν γλυκάνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
shape.gr