Ο πόνος από τις χρόνιες ημικρανίες μπορεί να γίνει πολύ κουραστικός και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους για χρόνια.
Η ναυτία, το μούδιασμα και η ευαισθησία στο φως είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που συμβαίνουν όταν ξεκινάνε οι ημικρανίες.
Η Lee Broadway είχε ημικρανίες από όταν ήταν 8 ετών, οπότε ήξερε πολύ καλά τον φρικτό πόνο. Η μητέρα από την Βόρεια Καρολίνα ήταν πολύ απασχολημένη ετοιμάζοντας τα 42α γενέθλιά της.
Λίγες ώρες αφού είχε ξυπνήσει, έστειλε μήνυμα στον άντρα της Eric στην δουλειά, λέγοντάς του πως έπρεπε να έρθει σπίτι αμέσως. Περιέγραψε τον πόνο που βίωνε ως “τον χειρότερο της ζωής της» και μέχρι να φτάσει εκείνος σπίτι, το πόδι της είχε μουδιάσει και είχε καταρρεύσει. Την μετέφερε γρήγορα στην εντατική.
Οι γιατροί είδαν πως δεν ήταν απλή ημικρανία. Είπαν στον άντρα της πως είχε πάθει εγκεφαλικό ανεύρυσμα και δυστυχώς πέθανε δύο μέρες μετά λόγω επιπλοκών.
Τα συμπτώματα του ανευρύσματος μερικές φορές μοιάζουν με της ημικρανίας. Αλλά συχνά οι ασθενείς λένε πως ο πόνος είναι εντελώς διαφορετικός από ότι συνήθως. Αλλά τι ακριβώς είναι ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα;
Ένα ανεύρυσμα συμβαίνει όταν τα τοίχωμα μίας εγκεφαλικής αρτηρίας γίνει λεπτό ή αδύναμο και τελικά σπάσει.
Δείτε παρακάτω μία λίστα με κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα:
- Ξαφνικός πονοκέφαλος
- Πόνος στο πρόσωπο
- Παράλυση
- Ναυτία
- Εμετός
- Ξαφνικά προβλήματα στην όραση
- Μούδιασμα
- Αδυναμία
- Κρίση
- Ζαλάδα
- Απώλεια συνείδησης
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των αρτηριών και την ευαισθησία τους σε ανευρύσματα.
Αυτοί περιλαμβάνουν: υψηλή πίεση, κάπνισμα, γηρατειά, τραυματισμός στο κεφάλι, κατάχρηση αλκοόλ, σκλήρυνση των αρτηριών και λοιμώξεις του αίματος.
Υπολογίζεται πως περίπου το 2% των ανθρώπων έχουν κάποιο ανεύρυσμα που είναι έτοιμο να σπάσει και πως το 20% από την ομάδα αυτή έχουν πολλαπλά ανευρύσματα. Ωστόσο, οι περισσότερο δεν γνωρίζουν καν πως τα έχουν και πως χρειάζονται ιατρική επίβλεψη.
Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα σκάσει ένα ανεύρυσμα, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος:
- Διατροφή με λίγη χοληστερόλη και “κακά» λιπαρά
- Προσεκτική άσκηση που μειώνει την πίεση του αίματος
- Περιορισμένη πρόσληψη καφεΐνης
- Αποφυγή του άγχους