Μέσα από τις ορμόνες που παράγει, ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει σχεδόν όλες τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα σας.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να κυμαίνονται από μια μικρή, αβλαβή βρογχοκήλη (διόγκωση του αδένα) που δεν χρειάζεται καμία θεραπεία μέχρι και πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του θυρεοειδούς αφορούν τη μη φυσιολογική παραγωγή ορμονών. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Αντίστοιχα, η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.
Είναι επομένως σώφρον, να προσέχετε πάντα τον θυρεοειδή σας, να κάνετε εξετάσεις όποτε κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας, αλλά και να γνωρίζετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που ευνοούν την καλή του λειτουργία και ποιες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αλάτι
Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει καλά. Η κύρια πηγή ιωδίου για τους περισσότερους ανθρώπους είναι το ιωδιούχο αλάτι. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι που χρησιμοποιείτε είναι πράγματι ιωδιούχο, κάτι που μπορείτε να ελέγξετε από την συσκευασία του. Το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι που χρησιμοποιείται σε συσκευασμένες ή επεξεργασμένες τροφές συνήθως δεν είναι ιωδιούχο.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές μαγνησίου, ενός πολύ σημαντικού μετάλλου σχεδόν σε όλες τις διαδικασίες του σώματός σας. Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται μαγνήσιο για να λειτουργήσει σωστά. Η κόπωση, οι μυϊκές κράμπες και οι αλλαγές στον καρδιακό παλμό είναι σημάδια ότι δεν έχετε αρκετό μαγνήσιο στον οργανισμό σας.
Ξηροί καρποί
Τα κάσιους, τα αμύγδαλα και οι σπόροι κολοκύθας (πασατέμπο) είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Οι ξηροί καρποί βοηθούν τον θυρεοειδή σας με δύο τρόπους. Δεν είναι μόνο μια καλή πηγή μαγνησίου, αλλά είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, ένα άλλο μέταλλο που υποστηρίζει το θυρεοειδή.
Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια, οι γαρίδες και τα θαλασσινά γενικότερα είναι επίσης καλές πηγές ιωδίου. Χρειάζεστε ιώδιο για έναν υγιή θυρεοειδής, αλλά αποφύγετε τα φύκια αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή αν ο θυρεοειδή σας παράγει πολύ από την ορμόνη που ελέγχει το μεταβολισμό σας.
Λαχανίδα (κατσαρό λάχανο)
Η λαχανίδα (kale) ανήκει στην οικογένεια των goitrogens και περιορίζει την ποσότητα ιωδίου που φτάνει στον θυρεοειδή σας. Εφ’ όσον παίρνετε αρκετό ιώδιο στη διατροφή σας, τα goitrogens δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα για σας. Αλλά αν έχετε χαμηλά επίπεδα ιωδίου, τότε η λαχανίδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα του θυρεοειδούς. Το κλασικό λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να έχουν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα.
Σόγια
Μερικές από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν σε προϊόντα όπως το γάλα σόγιας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά του θυρεοειδούς σας να παράγει ορμόνες, αλλά μόνο σε περίπτωση που δεν παίρνετε αρκετό ιώδιο. Ακριβώς όπως με το κατσαρό λάχανο, εάν τα επίπεδα ιωδίου σας είναι καλά, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατανάλωση σόγιας. Το ιώδιο καταπολεμά την επίδραση της σόγιας στο θυρεοειδή σας.
Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Εκτός και αν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεάσει το θυρεοειδή σας. Η γλουτένη μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο των ατόμων με κοιλιοκάκη. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Hashimoto (η οποία οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό), και της νόσου του Graves (η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό). Εάν έχετε κοιλιοκάκη, ακολουθήστε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, για να προλάβετε μεταξύ άλλων και προβλήματα του θυρεοειδούς.
onmed.gr