Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρουμε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει, είναι η κατανάλωση φρούτων. Η φλούδα των περισσότερων φρούτων, ακόμα και αν πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι σημαντικό μέρος του φρούτου, περιέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τη σάρκα. Υπάρχει λοιπόν μια πολύ ωφέλιμη φλούδα, από ένα πολύ αγαπημένο φρούτο, που κατά πάσα πιθανότητα κάθε φορά καταλήγει στα σκουπίδια σας…η φλούδα καρπουζιού!
Αλήθεια τώρα; Η φλούδα του καρπουζιού;
Ναι αλήθεια. Τα οφέλη για την υγεία του καρπουζιού εκτείνονται πολύ πέρα από την σάρκα. Η φλούδα του καρπουζιού μπορεί πραγματικά να καταναλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί τοπικά. Όχι μόνο μπορείτε να την φάτε, αλλά θα έπρεπε να την τρώτε! Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τη φλούδα, που θα πρέπει να λάβετε υπόψη την επόμενη φορά που σκεφτείτε να την πετάξετε!
Φλούδα Καρπουζιού: Οφέλη για την υγεία
Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που βρίσκονται σε φρούτα προέρχονται από την ίδια τη σάρκα, δεν αμελώ έξω στο δέρμα. Για παράδειγμα, η φλούδα καρπουζιού περιέχει:
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Β6
- Φυτικές Ίνες
- Κάλιο
- κιτρουλίνη
Αν και η ποσότητα της βιταμίνης C και Β6 δεν είναι τόσο υψηλές όσο το ποσό που βρέθηκαν στη σάρκα, αυτό που είναι σημαντικό είναι η κιτρουλλίνη που μπορεί να βρεθεί στο φλοιό.
Η Κιτρουλίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που είναι μετατρέπεται σε L-αργινίνη στο σώμα στο σώμα. Η L-αργινίνη είναι απαραίτητη για την καρδιά,το κυκλοφορικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Φλούδα καρπουζιού: Χρήσεις
Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε σκεφτεί πως θα μπορούσατε να ενσωματώσετε τη φλούδα καρπουζιού στη διατροφή σας. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα του πως μπορείτε να επωφεληθείτε από όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας προσφέρουν οι φλούδες καρπουζιού:
Φλούδες Καρπουζιού Τουρσί
Το καρπούζι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι, οπότε είναι λογικό ότι μπορείτε να το κάνετε τουρσί ! Το τουρσί από φλούδες καρπουζιού είναι ένα κοινό μέρος της νότιας κουζίνα και έχει μια γλυκοπικάντικη γεύση. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε!
Χυμός από Φλούδα Καρπουζιού
Ακριβώς όπως κάθε φρούτο, μπορείτε να από τη σάρκα του καρπουζιού αλλά και από τις φλούδες του. Φτιάξτε έναν υπέροχο χυμό με φλούδες καρπουζιού και να εμπλουτίστε τη γεύση του με τα αγαπημένα σας φρούτα.
Σοταρισμένες Φλούδες Καρπουζιού
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα καρπουζιού σαν γαρνιτούρα στο πιάτο σας. Κόψτε τη φλούδα του καρπουζιού σε κύβους και σοτάρετε την με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει, και έπειτα προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε επίσης να προσθέτε οποιοδήποτε άλλο καρύκευμα που σας αρέσει.
Smoothie με Φλούδες Καρπουζιού
Τι μπορεί να είναι καλύτερο από ένα χυμό με φλούδα καρπουζιού; Ένα smoothie από φλούδα καρπουζιού. Στο smoothie αυτό μπορείτε να προσθέσετε κεράσια, φράουλες, αχλάδι, μάγκο, χουρμάδες, κανέλα σπόρους chia, κολοκυθόσπορους, γενικότερα μη διστάσετε να είστε όσο δημιουργικοί θέλετε με τα υλικά σας.
Είναι απίστευτο το πόσο εύκολο είναι να ενσωματώσετε κάθε μέρος του καρπουζιού σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα κόψετε μια δροσιστική φέτα καρπούζι θυμηθείτε τη φάτε όλη, ακόμα και τη φλούδα!