ΥΓΕΙΑ

Υψηλή χοληστερίνη: Ποιους ωφελεί και γιατί!!!

Υψηλή χοληστερίνη: Ποιους ωφελεί και γιατί!!!

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προκαλούν αθηροσκλήρωση, σοβαρό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, η υψηλή χοληστερίνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Icahn στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Τζέρεμι Σίλβερμαν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.900 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Framingham Heart Study.

Υψηλή χοληστερίνη: Ποιους ωφελεί και γιατί

Τα άτομα 85-90 ετών με καλή εγκεφαλική λειτουργικότητα των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν πάνω από το φυσιολογικό όριο είχαν 32% μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης τα επόμενα δέκα χρόνια, συγκριτικά με άτομα 75-84 ετών που είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Διαφήμιση

“Δεν είναι ότι ξαφνικά η χοληστερόλη γίνεται καλή αν καταφέρεις να φτάσεις τα 85. Είναι απλά ότι τα άτομα που φτάνουν μέχρι αυτή την ηλικία και έχουν υψηλή χοληστερόλη έχουν και άλλους παράγοντες που τα προστατεύουν από τις παρενέργειες της χοληστερόλης», εξηγεί ο Δρ Σίλβερμαν.

Και συμπληρώνει ότι, “η υψηλή χοληστερόλη σχετίζεται γενικώς με κακή γνωστική λειτουργία, αλλά αν εστιάσουμε μόνο στα άτομα με καλή γνωστική υγεία σε ηλικία 85 ετών, τότε η αυξημένη χοληστερόλη σχετίζεται με καλύτερο αποτέλεσμα. Τα νεότερα άτομα θα πρέπει πάντα να κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα της χοληστερόλη τους, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας».

Κατά τον Δρ Σίλβερμαν η μελέτη θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για συνέχιση της αναζήτησης εκείνων των παραγόντων που προάγουν την υγιή πνευματική γήρανση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η χρήση στατινών σχετίστηκε με προστασία έναντι της γνωστικής εξασθένησης γενικά, αλλά καθώς τα άτομα μεγάλωναν η προστασία αυτή μειωνόταν.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer’s and Dementia.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#γήρανση
#επιστήμονες
#ερευνητές
#ηλικία
#μελέτη
#Νέα Υόρκη
#προβλήματα
#υγεία
#χοληστερίνη
#χοληστερόλη