ΥΓΕΙΑ

Υαλουρονικό οξύ: 7 οφέλη για την υγεία που θα σας εκπλήξουν!!!-ΦΩΤΟ

Υαλουρονικό οξύ: 7 οφέλη για την υγεία που θα σας εκπλήξουν!!!-ΦΩΤΟ

Το υαλουρονικό οξύ, γνωστό και ως υαλουρονάνη, είναι μια διάφανης παχύρρευστη ουσία που παράγεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μεγαλύτερες ποσότητες υαλουρονικού οξέος βρίσκονται στο δέρμα μας, στους συνδετικούς ιστούς και στα μάτια μας.

Βασική λειτουργία του είναι να συγκρατεί νερό ώστε να διατηρεί τους ιστούς επαρκώς ενυδατωμένους.

Οι χρήσεις του ως φαρμακευτική ουσία είναι πολλές. Ορισμένοι το λαμβάνουν σε μορφή συμπληρώματος, ενώ το βρίσκουμε επίσης σε ορούς για τοπική εφαρμογή στο δέρμα, σε σταγόνες για τα μάτια ή και σε ενέσιμη μορφή.

Πώς μπορεί όμως να αξιοποιηθεί για λόγους υγείας και ομορφιάς; Τα κυριότερα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του υαλουρονικού οξέος μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην παρακάτω gallery.

1. Πιο υγιές και σφριγηλό δέρμα: Η αντιγηραντική χρήση του είναι ίσως και η πιο γνωστή. Το υαλουρονικό οξύ που βρίσκεται στο δέρμα σταδιακά χάνεται με το πέρασμα του χρόνου αλλά και λόγω εξωτερικών επιδράσεων όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η λήψη συμπληρώματος υαλουρονικού οξέος μπορεί να μετριάσει αυτή την απώλεια, διατηρώντας το δέρμα πιο νεανικό όσο περνούν τα χρόνια.

Μια δόση 120-240 mg ημερησίως για τουλάχιστον έναν μήνα οδηγούν σε αισθητή βελτίωση της όψης της επιδερμίδας.

Διαφήμιση

2. Ταχύτερη επούλωση των πληγών: Το υαλουρονικό οξύ επιταχύνει την επούλωση των πληγών επειδή εμπλέκεται στον έλεγχο της φλεγμονής και δίνει σήμα στο σώμα να δημιουργήσει νέα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του τραυματισμού. Η τοπική εφαρμογή υαλουρονικού οξέος έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος της πληγής και παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου. Ταυτόχρονα, το υαλουρονικό οξύ έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες κι έτσι προστατεύει από λοιμώξεις.

3. Ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις: Εκτός από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται και στις αρθρώσεις, όπου δρα σαν “λιπαντικό». Η επαρκής λίπανση της άρθρωσης είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η τριβή μεταξύ δύο οστών και κατ’ επέκταση ο πόνος και η φθορά που αυτή προκαλεί. Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια δόση 80-200 mg υαλουρονικού οξέος ημερησίως για τουλάχιστον δύο μήνες μειώνει σημαντικά τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

4. Ανακούφιση της καούρας: Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το υαλουρονικό οξύ είναι χρήσιμο και για την αντιμετώπιση της καούρας που εκδηλώνεται λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συγκεκριμένα, το υαλουρονικό οξύ ανακουφίσει τον ερεθισμένο από τα οξέα του στομάχου οισοφάγο και επιταχύνει την επούλωσή του.

5. Καταπολεμά την ξηροφθαλμία: Η ξηροφθαλμία είναι μια κοινή πάθηση των ματιών που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή δακρύων ή στη γρήγορη εξάτμισή τους. Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ αποτελεί εξαιρετικό ενυδατικό μέσο, χρησιμοποιείται συχνότατα για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Βοηθητική έχει αποδειχτεί η δράση σταγόνων με περιεκτικότητα 0,2-0,4% σε υαλουρονικό οξύ.

6. Διατήρηση της σκελετικής υγείας: Οι τελευταίες έρευνες σχετικά με τις ιατρικές χρήσεις του υαλουρονικού οξέος εστιάζουν στον ρόλο του στη σκελετική υγεία. Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το συμπλήρωμα υαλουρονικού οξέος μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της απώλειας οστικής μάζας σε πειραματόζωα με οστεοπενία, πάθηση που αποτελεί πρόδρομο της οστεοπόρωσης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Healthline

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αντιμετώπιση
#γρήγορη
#δέρμα
#δόση
#έρευνες
#ιατρικές
#ιδιότητες
#μήνα
#νερό
#οργανισμό
#οφέλη
#περιοχή
#πόνο
#σώμα
#υγεία