Η ώρα τρεις το πρωί και εσείς κοιτάτε επίμονα το ταβάνι… Πάλι…
Αν δεν φταίει ένας τρομακτικός εφιάλτης που χάσατε τον ύπνο σας, μπορεί να ευθύνεται το υπερβολικό στρες, η θερμοκρασία του υπνοδωματίου ή και εκείνο το ποτηράκι κρασί που ήπιατε πριν ξαπλώσετε.
Σύμφωνα με τον νευρολόγο Δρ Χοσέ Κόλον, είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε τέσσερις έως και έξι φορές μέσα στη νύχτα. Οι διακοπές στον κύκλο του ύπνου αποτελούν κατάλοιπο από τους ανθρώπους των σπηλαίων, οι οποίοι έπρεπε να ελέγχουν το περιβάλλον τους ακόμα και μέσα στη νύχτα ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν κινδυνεύουν.
Σημείο-κλειδί, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι το πόσο εύκολα μπορείτε να ξανακοιμηθείτε σε περίπτωση που ο ύπνος σας διακοπεί ξαφνικά. Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε πέντε κοινές αιτίες που “κλέβουν» τον ύπνο και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
1. Νυχτερινή ούρηση: Η νυκτουρία, όπως είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο, οφείλεται συχνά στην ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα. Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη υγρών τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο και αν το πρόβλημα επιμένει δοκιμάστε να φάτε κάτι αλμυρό πριν κοιμηθείτε, καθώς το αλάτι θα βοηθήσει να κατευθυνθούν τα υγρά στα κύτταρα αντί για την ουροδόχο κύστη.
2. Ζέστη: Η θερμοκρασία του δωματίου, οι πιτζάμες που φοράτε, τα σεντόνια και τα σκεπάσματα επηρεάζουν τη θερμορύθμιση του σώματος. Χρησιμοποιήστε για μερικές μέρες ένα θερμόμετρο και κάντε δοκιμές (ανεβάζοντας για παράδειγμα την ένταση του κλιματιστικού) μέχρι να βρείτε την ιδανική θερμοκρασία που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε έναν ήσυχο ύπνο.
3. Έκθεση στο φως: Αν συνηθίζετε –όπως πολλοί άνθρωποι σήμερα– να ρίχνετε μια τελευταία ματιά στα social media πριν κοιμηθείτε, μάλλον είναι καιρός να σταματήσετε. Η ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που προωθεί τη χαλάρωση ώστε να αποκοιμηθούμε. Προσπαθήστε να αποφεύγετε λοιπόν τη χρήση συσκευών –και κυρίως του κινητού– τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
4. Αλκοόλ: Το αλκοόλ δίνει μια ψευδαίσθηση χαλάρωσης που θεωρητικά θα μπορούσε να διευκολύνει τον ύπνο, στην πραγματικότητα όμως η επίδρασή του στο νευρικό σύστημα δεν επιτρέπει να περάσουμε στα βαθύτερα και πιο αναζωογονητικά στάδια του ύπνου. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να απέχει αρκετές ώρες από την ώρα που θα ξαπλώσετε, ώστε ο οργανισμός να έχει στη διάθεσή του τον απαιτούμενο χρόνο να το μεταβολίσει.
5. Στρες: Είτε οφείλεται στον φόρτο εργασίας είτε σε οικονομικά προβλήματα, το στρες και οι ανήσυχες σκέψεις σίγουρα δεν βοηθούν να απολαύσετε έναν ποιοτικό ύπνο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες, από ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο και μερικές ασκήσεις αναπνοής μέχρι τη γιόγκα και την ψυχοθεραπεία. Βρείτε τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και που θα σας βοηθήσει να “χτυπήσετε» το πρόβλημα στη ρίζα του.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , prevention.com