Χταποδάκι στιφάδο με δαμάσκηνα και κριθαράκι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο νηστίσιμο στιφάδο που σας βάζει σε νέες προκλητικές γευστικές περιπέτειες. Ένα φανταστικό πιάτο, κάτι μεταξύ αλμυρού και γλυκού, που θα σας ξαφνιάσει με το πόσο αρμονικά δένουν όλα αυτά σε ένα πιάτο που δεν θέλετε να τελειώσει και εύκολα κάνει τη νηστεία, απόλαυση!
Υλικά συνταγής
Για το χταπόδι:
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου φρέσκο ή κατεψυγμένο
60 ml γλυκό κόκκινο κρασί Μαυροδάφνη
Για τη σάλτσα στιφάδου:
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα
200 ml ελαιόλαδο
60 ml ξύδι από λευκό κρασί
120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή μια κοφτή κ.σ. αποξηραμένο
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 κ.γ. μπαχάρι άκοπο
1 ξυλάκι κανέλα
6-8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
αλάτι πιπέρι
Για το κριθαράκι:
400 γρ. κριθαράκι μεσαίου μεγέθους [*]
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Για το χταπόδι: Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, το τοποθετείτε σε ένα μπολ με νερό βρύσης και το αφήνετε για 2 ώρες. Ανοίγετε τη κουκούλα και τη καθαρίζετε, αφαιρείτε το στόμα του ανάμεσα στα πλοκάμια και το ξεπλένετε καλά.
Βάζετε το χταπόδι σε μια κρύα κατσαρόλα, ρίχνετε τη μαυροδάφνη και ένα φύλλο δάφνης και ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώστε να ζεσταθεί σταδιακά το σκεύος μαζί με το χταπόδι, προκαλώντας την απώλεια υγρών απ’ το χταπόδι, μέσα στα οποία εντέλει θα βράσει. Έτσι αποφεύγετε να κολλήσει το χταπόδι στην κατσαρόλα και να καεί.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει, 50 λ περίπου, καλά γυρίζοντάς το 2-3 φορές από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και κόβετε τα πλοκάμια και το κεφάλι σε κομμάτια. Κρατάτε το ζουμί (περίπου 150-200 ml) του χταποδιού από τη κατσαρόλα για να το προσθέσετε στο κριθαράκι αργότερα.
Για τη σάλτσα στιφάδου: Εν τω μεταξύ, όσο σιγοβράζει το χταπόδι, ετοιμάζετε τη σάλτσα στιφάδου. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε σε ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, πλατιά κατσαρόλα, μέχρι να πάρουν ένα αρκετά έντονο χρώμα. Στα 5 λ σοταρίσματος, προσθέτετε το σκόρδο σοτάρετε για 3 λ περίπου, επιπλέον και τα “σβήνετε” ρίχνοντας το κρασί και το ξύδι.
Προσθέτετε στη κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα στιφάδου (εκτός από τα δαμάσκηνα που θα μπουν λίγο πριν το τέλος), χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30-40 λ μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα και αλατοπίπερο, σιγοβράζετε για 5 λ ακόμα.
Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και μια σουρωτή κουτάλα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα δαμάσκηνα, τα μεταφέρετε σε μπολ και τα διατηρείτε ζεστά. Κρατάτε τη κατσαρόλα με τους ζωμούς της για το κριθαράκι.
Για το κριθαράκι: Στη κατσαρόλα με του ζωμούς της σάλτσας προσθέτετε τα υγρά του χταποδιού, τη κονσέρβα με τα ντοματάκια κονκασέ και 800 ml βραστό νερό. (η ποσότητα του νερού ισχύει για 400 γρ. κριθαράκι). Τα βάζετε σε μεσαία φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτετε το κριθαράκι, ανακατεύετε καλά και τα βράζετε σύμφωνα με το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Το αποσύρετε από τη φωτιά. Αν έχει μείνει υγρό, μη το φοβηθείτε θα το “πιεί” στα επόμενα 5-10 λ.
Σύνθεση των τριών στοιχείων του πιάτου σε ένα σύνολο & σερβίρισμα: Τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος το κριθαράκι, από πάνω απλώνετε το στιφάδο και τέλος ακουμπάτε τα πλοκάμια στη κορυφή. Σερβίρετε και απολαμβάνετε ένα ιδιαίτερο πεντανόστιμο πιάτο.
[*] Σημείωση: Μπορείτε να αντικατασήσετε το κριθαράκι με το κλασικό κοφτό μακαρονάκι.
Το μυστικό για το σωστό βράσιμο χταποδιού: Το χταπόδι πρέπει βράζει κατά βάση στο ζουμί του (στη παρούσα συνταγή και σε λίγο κρασί Μαυροδάφνη, αλλά αυτό δεν αναιρεί το μυστικό). Ο ιδανικός τρόπος για να πετύχουμε το σωστό βράσιμο είναι να το βάζουμε σε κρύα κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά, ώστε να απελευθερώσει τα υγρά του σταδιακά και να μην “τσιγαριστεί» αλλά να βράσει. Σαν να λέμε το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι θέλουμε στο κρέας.