ΥΓΕΙΑ

Χρόνια νεφρική νόσος: Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου!!!

Χρόνια νεφρική νόσος: Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου!!!

Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου παιδιών και εφήβων, ιδιαίτερα όσων ακολουθούν πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.

Αυτό προκύπτει από ανασκόπηση μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρειαστούν βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών και της ανάγνωσης.

“Μεταφράζοντας τα ευρήματα της μελέτης στην κλινική πρακτική, η έρευνα αυτή παρέχει πληροφόρηση για τους τομείς ανάγκης -για παράδειγμα, λειτουργική μνήμη και μαθηματικά- στους οποίους τα παιδιά με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειάζονται καθοδήγηση, πρακτική και βοήθεια, ειδικά όσα ακολουθούν αιμοκάθαρση» σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Kerry Chen από το Κέντρο Έρευνας Νεφρού του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Χρόνια νεφρική νόσος: Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου

Διαφήμιση

Η ομάδα της Chen ανέλυσε 34 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερους από 3.000 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο ηλικίας κάτω των 21 ετών.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς είχαν χαμηλότερη βαθμολογία IQ και χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας (ικανότητα να ολοκληρώσουν εργασίες), οπτική και λεκτική μνήμη. Επίσης, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στις ακαδημαϊκές δεξιότητες που σχετίζονται με τα μαθηματικά, την ανάγνωση και την ορθογραφία, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Η Lori Hartwell, ιδρύτρια και πρόεδρος του Δικτύου Υποστήριξης Νεφρών, ενός αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τέτοιων επιπτώσεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , healthday.com

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#Έρευνας
#έφηβοι
#μελέτη
#παιδιά
#παιδιών
#πρόγραμμα