share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κουλουράκια!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κουλουράκια!

Φέτος τα Χριστούγεννα καθίστε με τα παιδιά, αφήστε τα να σας βοηθήσουν και περάστε χρόνο μαζί, φτιάχνοντας πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που σε τίποτα δεν θα έχουν να ζηλέψουν τα αγοραστά.

Επιλέξαμε εφτα συνταγές για εντυπωσιακά αποτελέσματα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου

Τι θα χρειαστείτε:

100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ ζάχαρη

1 αυγό

280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 βανίλια

½ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι μπέικιν

Για το γλάσο:

400 γρ ζάχαρη άχνη

3-4 κουταλιές νερό

Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τι θα κάνετε: Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Ανακατεύετε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αυγό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Ρίχνετε το αλεύρι λίγο-λίγο, και ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Έτσι μπορείτε να δουλέψετε την ζύμη πιο εύκολα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου. Κόβετε τη ζύμη με φορμίτσες σε διάφορα σχέδια και μεταφέρετε τα μπισκοτάκια με προσοχή στο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνετε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν καλά. Για το γλάσο ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη με το νερό. Μοιράζετε το γλάσο σε 2-3 διαφορετικά μπολ, ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλετε για τη διακόσμηση. Ρίχνετε 2-3 σταγόνες από κάθε χρώμα στα διαφορετικά μπολ και ανακατεύετε. Καλύπτετε τα μπισκοτάκια με το γλάσο και διακοσμούμε με γλάσο διαφορετικού χρώματος ή με χρωματιστές μπιλίτσες (χρωματιστές πέρλες, στα σούπερ μάρκετ).

Συνταγή: bettyscuisine.blogspot.gr

Μπισκότα Samples

Τι θα χρειαστείτε:

350γρ αλεύρι μπλε (προτιμώ το Αλλατίνη)

225γρ βούτυρο Lurpak ή Βιτάμ

150γρ ζάχαρη 1/2 κ. γ. μπέικιν

1 αυγό ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Τι θα κάνετε: Για να φτιάξετε τα samples πρέπει να είναι όλα τα υλικά τουλάχιστον 1 ώρα εκτός ψυγείου. Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη να ενωθεί και να αφρατεψει, προσθέτοντας το αυγό και το ξύσμα. Τέλος προσθέτετε το αλεύρι/μπεικιν και ανακατεύετε με τα χέρια. Όσο λιγότερες κινήσεις κάνετε για να ενσωματωθεί το αλεύρι στην ζύμη τόσο πιο αφράτα θα είναι τα μπισκότα. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για καμιά ώρα στην συντήρηση και στην συνέχεια ανοίξτε μικρές ποσότητες φύλλου επάνω σε αλεύρι. (Αν έχετε το γνωστό πιστόλι για samples, τότε δεν την βάζετε καθόλου ψυγείο. Την κόβετε αμέσως μπισκότα στο ταψί και ψήνετε). Κόβετε τα μπισκότα με κουπ πατ, με ποτήρι, ή με πατρόν. Μεταφέρετε στο ταψί προσεκτικά και ψήνετε στους 170 μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Η ζύμη αυτή δεν έχει ελαστικότητα, δουλεύεται λίγη λίγη. Εάν θέλετε βάζετε μαρμελάδα στο κέντρο ή τα βουτάτε στην σοκολάτα ή κάνετε τα κλασικά γεμιστά με μαρμελάδα.

Σοκολατένια Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Τι θα χρειαστείτε:

2,5 κούπες αλεύρι

3/4 κούπας κακάο

1 κ.γ μπέικιν

1/2 κ.γ αλάτι

3/4 κούπας βούτυρο

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

1/2 κούπα λευκή ζάχαρη

2 αυγά

2 κ.γ βανίλια

Γέμιση

2,5 κούπες άχνη

1/3 κούπας βούτυρο

1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού

3 κ.σ χυμό πορτοκαλιού

Τι θα κάνετε: Ανακατεύετε το αλεύρι με το κακάο το μπέικιν και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ τα δύο είδη ζάχαρης και προσθέτετε το βούτυρο. Ρίχνετε ένα ένα τα αυγά κι έπειτα την βανίλια. Αδειάζετε σε αυτό το μίγμα του αλευριού. Ανοίγετε φύλλο το μίγμα μας και κόβετε με κουπ πατ ο,τι σχήμα θέλετε, χριστουγεννιάτικο ή μη. Προσέχετε να είναι ζυγός αριθμός αλλιώς αυτό που περισσεύει το τρώμε μόνο του! Βάζετε τα μπισκοτάκια σε λαδόκολλα στον φούρνο, πάντα προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς για 8 με 10 λεπτά. Για την γέμιση χτυπάτε όλα τα υλικά της στο μίξερ μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα. Τη βάζετε σε ένα κορνέ και τα γεμίζετε. Πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη.

Μπισκότα κανέλας με γλάσο πορτοκάλι

Υλικά για τη ζύμη:

* 2 1/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

* 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

* 3 ξυλάκια κανέλας

* 1/2 κ.γ. αλάτι

* 2/3 κούπας βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)

* 2 βανίλιες σε σκόνη

* 1/2 κούπα καστανή ψιλή ζάχαρη

*κουπατ σε σχέδια της αρεσκείας σας

* φύλλο σιλικόνης για το ψήσιμο ή λαδόκολλα που θα λαδώσετε ελαφρά

Υλικά για το γλάσο:

* 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη άχνη

* 1 κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα πάνω κάτω.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 1 1/2 κούπα νερό και τα 3 ξυλάκια κανέλας, μόλις βράσει 1-2 λεπτά αφαιρείτε τα ξυλάκια και το αφήνετε να κρυώσει.

Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.

Ανακατεύετε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να “αφρατέψουν» και μετά προσθέτετε το 1/3 της κούπας με το ζουμί της κανέλας και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Ανοίγετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και κόβετε με κουπάτ.

Μεταφέρετε τα μπισκότα στο ταψί που έχετε ήδη βάλει

Τοποθετείτε τα μπισκότα σας μέσα στο ταψί αφού έχετε βάλει το φύλλο σιλικόνης ή την ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνετε για 15′ να ψηθούν στους 160 βαθμούς, μέχρι να δείτε να ροδίζουν οι άκρες ελαφρά.

Ύστερα τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την άχνη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθέί ένα παχύρευστο και γυαλιστερό γλάσο.

Με ένα κουτάλι απλώνετε πάνω από τα μπισκότα το γλάσο και το αφήνετε να “παγώσει».

Χινονομπαλες με πραλίνα φουντουκιού

Υλικά :

* 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

* 110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

* 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

* 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

* 3 αυγά (1 ολόκληρο και 2 κρόκους)

* 125 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού (merenda, nutella κλπ)

* Λαδόκολλα

Εκτέλεση:

Βάζετε την πραλίνα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες για να σφίξει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να “αφρατέψουν», προσθέτετε τα αυγά (1 ολόκληρο και 2 κρόκους). Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζετε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.

Παίρνετε με το κουτάλι μια ποσότητα ζύμης και την ανοίγετε με τα δάχτυλα, στο κέντρο προσθέτετε μισό κουταλάκι πραλίνα, πιέζετε τις άκρες να κλείσουν καλά και πλάθετε απαλά να γίνει μια μπαλίτσα, ύστερα πατάτε απαλά με τις δύο παλάμες σας ώστε να γίνει σαν δίσκος το μπισκότο.

Βάζετε τα μπισκότα σε ταψί που έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα ελαφρά βουτυρωμένη ή σε φύλλο σιλικόνης, αφήνετε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν.

Ψήνετε για 12′ περίπου και ύστερα τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Μπισκότα με γεύση λεμόνι και λευκή σοκολάτα

Υλικά:

* 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

* 1/4 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

* 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

* 1/4 κ.γ. αλάτι

* 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

* 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

* 135 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

(Εγώ έχω χρησιμοποιήσει το Lurpak,

μπορείτε να βάλετε όμως και άλλη μάρκα)

* 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

* 1 κρόκο αυγού

* 2 βανίλιες σε σκόνη

* 100 γραμμάτια λευκή σοκολάτα (πρέπει να είναι στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.

Κοσκινίζετε όλο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.

Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να “αφρατέψουν»,

βάζετε και τον κρόκο του αυγού.

Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.

Τέλος προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες

και το αλάτι και ανακατεύετε καλά.

Κάνετε τη ζύμη σας μια μπαλίτσα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες.

Ύστερα ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0,50 εκατοστά

σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια

και την κόβετε στα σχέδια που θέλετε σε πάχος περίπου 0,50 εκατοστά.

Τοποθετείτε τα μπισκότα σας μέσα στο ταψί αφού έχετε βάλει το φύλλο σιλικόνης ή την ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνετε για 20′ περίπου να ψηθούν στους 160 βαθμούς, μέχρι να δείτε να ροδίζουν οι άκρες ελαφρά.

Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Τρίβετε στον τρίφτη τη σοκολάτα και πασπαλίζετε τα μπισκότα.H λιώνετε τη σοκολάτα και τα βουτάτε μέσα!

ΠΗΓΗ: daddy-cool.gr

logo