Η χολίνη είναι μια σύνθετη ουσία απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του σώματος.
Ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και αναγνωρίστηκε επίσημα από το Ινστιτούτο Ιατρικής ως θρεπτικό συστατικό μόλις πριν από 20 χρόνια.
Μικρές ποσότητες χολίνης παράγονται ενδογενώς στο συκώτι, ωστόσο χρειάζεται η πρόσληψή της μέσω των τροφών για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια και η έλλειψη.
Η χολίνη δεν είναι ούτε βιταμίνη ούτε μέταλλο, ωστόσο συχνά κατατάσσεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β λόγω της ομοιότητας των ιδιοτήτων και των λειτουργιών της με αυτές τις βιταμίνες.
Πόση χρειαζόμαστε & σε ποιες τροφές βρίσκεται
Η συνιστώμενη πρόσληψη χολίνης εξαρτάται από την ηλικία.
– 0-6 μηνών: 125 mg την ημέρα
– 7-12 μηνών: 150 mg την ημέρα
– 1-3 ετών: 200 mg την ημέρα
– 4-8 ετών: 250 mg την ημέρα
– 9-13 ετών: 375 mg την ημέρα
– 14-18 ετών (γυναίκες/άντρες): 400/550 mg την ημέρα (αντίστοιχα)
– γυναίκες 18+: 425 mg την ημέρα
– άντρες 18+: 550 mg την ημέρα
– έγκυοι: 450 mg την ημέρα
– γυναίκες που θηλάζουν: 550 mg την ημέρα
Οι καλύτερες πηγές χολίνης είναι οι εξής:
– μοσχαρίσιο συκώτι (μερίδα 68 γρ.): 290 mg
– συκώτι κοτόπουλου (μερίδα 68 γρ.): 222 mg
– αυγό: 113 mg σε ένα μεγάλο βραστό αυγό
– μπακαλιάρος (μερίδα 85 γρ.): 248 mg
– σολομός (μερίδα 110 γρ.): 62,7 mg
– μπρόκολο: 31,3 mg σε μισό φλιτζάνι (118 ml)
– κουνουπίδι: 24,2 mg σε μισό φλιτζάνι (118 ml)
Ο ρόλος της χολίνης στην εγκυμοσύνη
Εξέχοντα ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία των παιδιών παίζει η χολίνη που λαμβάνει η μέλλουσα μητέρα στην εγκυμοσύνη της, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The FASEB Journal, η επαρκής πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει στο παιδί γνωστικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι απαιτήσεις του οργανισμού της εγκύου σε χολίνη είναι αυξημένες, ωστόσο πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν τα συνιστώμενα 450 mg την ημέρα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι 26 συμμετέχουσες, οι οποίες βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι μισές λάμβαναν 480 mg χολίνης την ημέρα και οι άλλες μισές 930 mg. Η διατροφή που ακολουθούσαν οι δύο ομάδες γυναικών ήταν πανομοιότυπη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι λάμβαναν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και ότι οι όποιες διαφορές στην έκβαση της υγείας των παιδιών τους θα αποδοθεί αποκλειστικά στη χολίνη.
Όταν τα παιδιά των γυναικών ήταν 4, 7, 10 και 13 μηνών οι ερευνητές πραγματοποίησαν ειδικά τεστ αξιολόγησης της ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών και της οπτικοχωρικής μνήμης τους. Τα τεστ αυτά έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται άμεσα με τον δείκτη IQ στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα.
Οι επιδόσεις των παιδιών από την ομάδα των γυναικών με αυξημένη πρόσληψη χολίνης (930 mg ημερησίως) ήταν καλύτερες από αυτές των παιδιών της ομάδας των γυναικών που λάμβαναν λίγο παραπάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα χολίνης (480 mg ημερησίως).
Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές συνιστούν να αλλάξει η τρέχουσα σύσταση για την ποσότητα χολίνης που πρέπει να λαμβάνουν οι έγκυοι ώστε να επιτευχθούν καλύτερες γνωστικές εκβάσεις στα παιδιά τους.