Χοιρινό μπούτι ψημένο με μέλι και πορτοκάλι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο με ένα σιγοψημένο χοιρινό που σίγουρα θα απολαύσετε γιορτινό και όχι μόνο, τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
1 χοιρινό μπούτι 3 κιλά περίπου χωρίς κόκκαλο
4-5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες 100 γρ. βούτυρο 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί 1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού 3 κ.σ. μέλιΕκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120-130 βαθμούς και αλείφουμε με 1-2 κ.σ. από το βούτυρο ένα ταψί.
Βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού να ζεσταθεί μαζί με το μέλι τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και το αφήνουμε για λίγο, μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς.Πλένουμε το μπούτι, το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε στη γάστρα και το περιχύνουμε με το, σχεδόν, καραμελωμένο μείγμα ζάχαρης-μελιού-μπαχαρικών. Πιέζουμε την επιφάνεια του κρέατος για να κολλήσουν τα μπαχαρικά και ρίχνουμε και τα σκόρδα στη γάστρα.
Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί στο προθερμασμένο φούρνο για 4 ώρες. Ανά ώρα ανεβάζουμε σταδιακά τη θερμοκρασία, μέχρι στο τέλος να φτάσει στους 170-180 βαθμούς και κάθε φορά που την ανεβάζουμε το περιχύνουμε το το λιωμένο βούτυρό του και τους χυμούς του ταψιού. Μετά τη πρώτη ώρα προσθέτουμε και το κρασί και ανεβάζουμε κι” άλλο τη θερμοκρασία. Σε περίπτωση που ροδίσει νωρίς παραπάνω από το επιθυμητό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο θα αφαιρέσουμε τα τελευταία 10-12 λεπτά. Απολαύστε το με μελωμένες πατατούλες φούρνου [βλέπε συνταγή εδώ] στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας [και όχι μόνο].