ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινό φιλέτο σε σάλτσα κρασιού και μανιταριών

Χοιρινό φιλέτο σε σάλτσα κρασιού και μανιταριών

Ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο για το οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι σας. Χοιρινό φιλέτο σε σάλτσα μανιταριών και με υπέροχο μυρωδάτο κρασί Marsala, το οποίο απογειώνει γευστικώς το φαγητό σας.

Υλικά συνταγής

1 κιλό χοιρινό φιλέτο/ψαρονέφρι [2 ψαρονέφρια των 500 γρ.]

αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. βούτυρο

2 μικρά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

340 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαφήμιση

1/2 φλ. τσαγιού ξηρό κρασί Marsala

1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας

3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε τα φιλέτα χοιρινού σε φέτες 4-5 εκ. και τα αλατοπιπερώνετε. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με τη 1 κ.σ. βούτυρο, σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρετε τις φέτες χοιρινού για 8 λ περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε το χοιρινό από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιατέλα.

Προσθέτετε στο τηγάνι και τις άλλες 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσουν, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε για 1/2 λ, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα για να βγάλετε και τα τυχόν “καμμένα” κομματάκια κρέατος από τη βάση του τηγανιού. Προσθέτετε και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

Πασπαλίζετε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια με το αλεύρι, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράζετε για 2 λ περίπου, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.

Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε, ξαναβάζετε στο τηγάνι το χοιρινό, δοκιμάζετε το φαγητό στο αλάτι και προσθέτετε αν και όσο απαιτείται. Σιγοβράζετε για 4-5 λ και σερβίρετε. [*] Το σερβίρετε με πουρέ και το απολαμβάνετε.

[*] Το βράσιμο του κρέατος εξαρτάται πάντα, φυσικά, ανάλογα με το μέγεθος που κόψατε τις φέτες και με τις προτιμήσεις σας. Το ψαρονέφρι δεν θέλει πολύ βράσιμο γιατί χάνει τους ζωμούς του. Όταν μαλακώσει είναι έτοιμο. Αν το θέλετε πολύ βρασμένο προσθέστε 1/2 φλ. ζωμό κότας επιπλέον, βάζετε το κοτόπουλο μαζί με το ζωμό κότας και το αφήνετε για 4 λ επιπλέον να σιγοβράσει. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τη κρέμα γάλακτος.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αλεύρι
#διαδικασία
#ελαιόλαδο
#θερμοκρασία
#κοτόπουλο
#κρασί
#κρέμα
#μαϊντανό
#μανιτάρια
#σάλτσα
#στο τηγάνι
#φαγητό
#φιλέτο
#φρέσκα
#χοιρινό