share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ξηροί καρποί: Ποια ποσότητα/ημέρα προστατεύει από καρδιακά, καρκίνο, διαβήτη και πρόωρο θάνατο

Ξηροί καρποί: Ποια ποσότητα/ημέρα προστατεύει από καρδιακά, καρκίνο, διαβήτη και πρόωρο θάνατο

Όσοι καταναλώνουν λίγους ξηρούς καρπούς κάθε μέρα (γύρω στα 20 γραμμάρια) έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Το πόσο ευεργετικοί μπορεί να είναι οι ξηροί καρποί (όταν καταναλώνονται με μέτρο) για την του ανθρώπου έχει αναδειχτεί και από παλαιότερες μελέτες.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν Άουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική , αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά σχεδόν 30%, του κατά 15% και του από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από και του κατά σχεδόν 40%.

Όπως είπε ο Άουνε, “βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής».

Τα οφέλη -που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε , , και άλλα θρεπτικά και συστατικά- αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

Διαφήμιση

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Διαφήμιση

logo