ΥΓΕΙΑ

Ξέμεινες από ενέργεια; Τρεις τροφές-«κλειδιά» για να την ανακτήσεις

Ξέμεινες από ενέργεια; Τρεις τροφές-«κλειδιά» για να την ανακτήσεις

Αν το πρωί δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή στο τέλος της εβδομάδας νιώθετε μια αφόρητη κούραση να σας καταβάλλει, το πιθανότερο είναι ότι έχουν στερέψει οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού σας.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την έλλειψη ευεξίας που αισθάνεστε είναι οι λίγες ώρες ύπνου, καθώς και η κακή ποιότητά του, οι εξαντλητικές δίαιτες, η σιδηροπενική αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, η υπνική άπνοια, η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού η παχυσαρκία, το στρες, μια ίωση κλπ.

Για να ξεκλειδώσετε τον μεταβολισμό σας και να γεμίσουν οι αποθήκες σας ενέργεια είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες τροφές, οι οποίες είναι:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, ώστε να μεταφέρεται η πληροφορία για παραγωγή ενέργειας από τον εγκέφαλο στους μυς. Υπάρχουν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού, ρύζι, ζυμαρικά). Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλουσιότερα στις συγκεκριμένες βιταμίνες.

Διαφήμιση

bigstock Cereals In Bowls With Word Cer 79714933

Μαγνήσιο

Βασικό συστατικό των περισσότερων αντιδράσεων του μεταβολισμού, μέσα από τις οποίες παράγεται ενέργεια. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα δημητριακά (π.χ. βρόμη, κριθάρι), τα φασόλια, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και το γάλα.

bigstock Foods Rich In Magnesium mg 99345611

Σίδηρος

Γνωστός για τη δράση του όσον αφορά τη μεταφορά οξυγόνου και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, η πάπια, αλλά και οι φακές, το σπανάκι, το σουσάμι και τα δημητριακά (π.χ. η βρόμη).

Αν κοιμάστε καλά, προσέχετε τη διατροφή σας και δεν έχετε ιδιαίτερα κουραστική καθημερινότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά αισθάνεστε εξάντληση για διάστημα μεγαλύτερο από 2 εβδομάδες, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#βιταμίνες
#γάλα
#δημητριακά
#διατροφή
#ενέργεια
#κοτόπουλο
#κρέας
#μεταβολισμό
#οργανισμό
#παχυσαρκία
#προϊόντα
#πρωί
#ρύζι
#σπανάκι
#συκώτι
#τρόφιμα
#φασόλια
#ψάρια
#ψωμί