Η έναρξη μιας δίαιτας είναι για πολλούς συνώνυμη με δραστικές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής γενικότερα, όμως αυτή η υπερπροσπάθεια συχνά γυρίζει μπούμερανγκ.
Για σταθερή και σωστή απώλεια βάρους οι ειδικοί συνιστούν μικρά και αργά βήματα, ώστε η κάθε αλλαγή που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε να γίνει τελικά συνήθεια και όχι να αποτελεί ένα πρόσκαιρο μέτρο.
Αποφύγετε λοιπόν αυτά τα 5 συχνά λάθη κατά το ξεκίνημα μιας νέας δίαιτας.
1. Αποκλείετε τροφές ή ολόκληρες διατροφικές ομάδες
Μη βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας τα γαλακτοκομικά ή τα προϊόντα με γλουτένη με την πεποίθηση ότι έτσι θα χάσετε πιο γρήγορα ή πιο πολλά κιλά. Οι αυστηροί περιορισμοί στη διατροφή είναι αντιπαραγωγικοί και οδηγούν αργά ή γρήγορα σε έντονες λιγούρες ή και σε διατροφικές ελλείψεις.
2. Αγνοείτε την πείνα
Πρέπει πάντα –είτε βρίσκεστε σε δίαιτα είτε όχι– να “ακούτε» το σώμα σας και να μην το ταλαιπωρείτε. Η πραγματική πείνα, όταν είμαστε σε θέση να την ξεχωρίσουμε σωστά από τη λιγούρα, είναι ενδεικτική της ανάγκης για τροφή, οπότε αν εμφανίζεται συχνά και είναι πολύ έντονη είναι θέμα χρόνου να κάνει τον οργανισμό να “επαναστατήσει» και επομένως να εγκαταλείψουμε τη δίαιτα. Ακόμη και κάτι πολύ μικρό, όπως ένα κομμάτι τυρί ή ένα φρούτο, μπορεί να ικανοποιήσει προσωρινά τις ανάγκες του οργανισμού.
3. Κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα
Όπως ήδη είπαμε, θα πρέπει να καταστρώσετε ένα σχέδιο που θα σας επιτρέψει να συνηθίσετε και να ενσωματώσετε τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Ο στόχος είναι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μακροπρόθεσμα ώστε να είναι μόνιμο και το αποτέλεσμα που θα πετύχετε.
4. Θυσιάζετε τον ύπνο για τη γυμναστική
Χρειάζεται να βρείτε χρόνο για να γυμνάζεστε και να προετοιμάζετε τα υγιεινά γεύματά σας, δεν πρέπει όμως να τον εξοικονομήσετε από τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ) οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες που προωθούν την πείνα και τις λιγούρες. Επίσης, όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά πέφτουν οι αντιστάσεις μας και γινόμαστε πιο παρορμητικοί (π.χ. απέναντι στο φαγητό και στα γλυκά).
5. Επιλέγετε μορφές άσκησης βάσει του πόσες θερμίδες θα κάψετε
Το τρέξιμο οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων από τη γιόγκα, εάν όμως δεν σας αρέσει το τρέξιμο τότε είναι πιθανότερο να αποφύγετε εντελώς τη γυμναστική. Επιλέξτε λοιπόν μια μορφή άσκησης που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σας ώστε να καταφέρετε να παραμείνετε συνεπείς στον στόχο σας.
Πηγή: womenshealthmag.com