ΥΓΕΙΑ

Χειμερινές ασθένειες: Το απόλυτο μυστικό για να μην «την αρπάξεις» φέτος!

Χειμερινές ασθένειες: Το απόλυτο μυστικό για να μην «την αρπάξεις» φέτος!

Από την Ακριβή Αλυσανδράτου

Λίγο ο λαιμός που σε “γρατζουνάει», λίγο τα κόκαλά σου που πονάνε, η ήπια καταρροή και αυτός ο πονοκέφαλος που είναι τόσο επίμονος. Μήπως ξεκίνησε ο “ψυχρός πόλεμος»; Νίκησέ τον προτού να είναι αργά…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας ενήλικας είναι πιθανόν να ταλαιπωρηθεί από τα συμπτώματα του κρυολογήματος δύο έως και τέσσερις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Στα παιδιά η συχνότητα εμφάνισης μιας ίωσης είναι μεγαλύτερη. Και βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο που ονειρεύεσαι ρεβεγιόν και λαμπερά χριστουγεννιάτικα πάρτι. Αντί να αποφεύγεις διακριτικά όποιον βήχει ή φταρνίζεται κοντά σου, δέξου απλόχερα τη φροντίδα της φύσης και βγες νικήτρια στη μάχη των χειμερινών ασθενειών.

Γιατί αρρωσταίνεις τον χειμώνα;

Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας είναι η κυριότερη αιτία μιας ίωσης. Οι ιοί είναι μεταδοτικοί και γίνονται επιβλαβείς για τον οργανισμό όταν προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα. Από εκεί προχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα και ευτυχώς πιο σπάνια στους πνεύμονες. Αν δεν τρέφεσαι σωστά, κουράζεσαι υπερβολικά και δεν αερίζεις τους χώρους όπου κινείσαι είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος, το ιδανικό “θύμα». Το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής είναι το κοινό κρυολόγημα. Σε αυτό συμβάλλει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το άγχος που εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.

Πώς θα τις αντιμετωπίσεις σύμφωνα με το περιοδικό Body

BEST FOR: ΠρόληψηΕχινάκεια

Πρόκειται για ένα άγριο βότανο με ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εχινάκεια ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς προωθεί τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων που καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι τη χρησιμοποιούσαν αιώνες για να επουλώσουν τις πληγές και για να φροντίσουν τα δηλητηριώδη δαγκώματα από τα φίδια. Είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες, έχει αντικαταρροϊκή δράση και θεραπεύει τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Θα τη βρεις σε κάψουλες και σιρόπι, αλλά μπορείς να πιεις το φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο ως ρόφημα. Προσοχή στην υπερκατανάλωση γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

BEST FOR: Καθημερινή προστασία

Πράσινο τσάι

Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα κατά των ιώσεων και του κρυολογήματος. Ενισχύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά στην πέψη. Πιες το άφοβα καθημερινά…

BEST NEWCOMER

Αγιόκλημα

Διαφήμιση

Το φάρμακο που έχεις στον κήπο σου. Το υπέροχο άρωμά του, που έχεις συνδυάσει με τις ανέμελες καλοκαιρινές νύχτες, μπορεί να ομορφύνει και τις χειμωνιάτικες με τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητές του. Το αγιόκλημα επουλώνει τις φλεγμονές, θεραπεύει τις μολύνσεις και εμποδίζει τη μετάδοση των ασθενειών. Επιπλέον, συμβάλλει στην αποβολή του πύου από τις αμυγδαλές. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική καθώς τα λουλούδια του έχουν αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Προσοχή: Υπάρχουν κάποια είδη που δεν είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Ρώτησε έναν ειδικό προτού την εντάξεις στη διατροφή σου.

BEST FOR: Άμεση ανακούφιση

Πελαργόνιο

Κι όμως, υπάρχει λύση για να προλάβεις το κρύωμα! Το πελαργόνιο εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηρίων και των ιών στα κύτταρα του βλεννογόνου των πνευμόνων και την ανάπτυξή τους. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την κινητοποίηση του οργανισμού ενάντια στους παθογενείς παράγοντες. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τις αντιμικροβιακές, αποχρεμπτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητές του. Η ρίζα του είναι πλούσια σε τανίνες (κατεχίνη, γαλοκατεχίνη και γαλικό οξύ) και σε κουμαρίνες και γι’ αυτό είναι ιδανική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

BEST FOR: Ενίσχυση

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος δρα τόσο προληπτικά, απομακρύνοντας την πιθανότητα κρυολογήματος, όσο και θεραπευτικά, αν ληφθεί την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Θα το βρεις σε σιρόπι, χάπια ή παστίλιες και αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Μειώνει άμεσα τα συμπτώματα αλλά και τη διάρκεια του κρυολογήματος.

BEST FOR: Φυσικό αντιβιοτικό

Πρόπολη

Η πρόπολη προκύπτει από την επεξεργασία ρητινωδών χυμών από φλοιούς και οφθαλμούς ορισμένων φυτών μαζί με ειδικά ένζυμα που παράγονται από την ίδια τη μέλισσα. Στόχος της είναι να προστατεύσει την κυψέλη από κάθε μικρόβιο! Έχει εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης δεκάδων ασθενειών χάρη στην αντισηπτική-αντιβακτηριδιακή δράση του, τις αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητές της.

Μπορείς να ταΐσεις το κρύωμά σου;

Από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, η μητέρα σου σου έλεγε να φας την κοτόσουπά σου για να γίνεις καλά. Πράγματι, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, η κοτόσουπα είναι εξαιρετικό γιατρικό, καθώς προσφέρει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα υγρά για να καταπολεμήσει τις ιώσεις, καταπραΰνει τον πονόλαιμο, ανακουφίζει το στομάχι, βοηθά στη ρινική αποσυμφόρηση και μειώνει τον πυρετό. Ποιο είναι, όμως, το μαγικό συστατικό που μετατρέπει τη σούπα σε… φάρμακο; Η καρνοσίνη, μια ένωση που βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη γρίπη στα πρώτα στάδιά της. Πρόσθεσε στην κλασική κοτόσουπα κρεμμύδι, πατάτα, ραπανάκι, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, τζίντζερ, σκόρδο και κόκκινο πιπέρι.

Σημείωση

Πάντα να χρησιμοποιείς τα βότανα υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού και σε καμία περίπτωση ύστερα από προσωπική πρωτοβουλία. Δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ακόμα και συμπληρώματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, καθώς δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Οι πληροφορίες που παρέχονται έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αντιβακτηριδιακό
#αντιμετώπιση
#αντιφλεγμονώδες
#βότανο
#γρίπη
#διατροφή
#ένζυμα
#επιστήμονες
#ημέρα
#θεραπεία
#θερμοκρασίας
#ιδιότητες
#καλοκαιρινές
#κάπνισμα
#καρότο
#κρεμμύδι
#μαϊντανό
#μητέρα
#νευρικό σύστημα
#οργανισμό