Η ισχυρή αντικαρκινική δράση της “βιταμίνης του ήλιου» αναδεικνύεται μέσα από μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (JNCI).
Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα άλλων παλαιότερων που έχουν υποδείξει ότι η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένη προστασία ενάντια σε ποικίλες μορφές καρκίνου, κυρίως του καρκίνου στο συκώτι, αλλά και του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
Βιταμίνη D & καρκίνος παχέος εντέρου
Ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και άλλους οργανισμούς ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εξετάσουν σε βάθος τον ρόλο της βιταμίνης D στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικός καρκίνος).
Για τον σκοπό αυτόν, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 5.700 ασθενείς που είχαν εκδηλώσει καρκίνο στο παχύ έντερο και 1.700 υγιείς ανθρώπους από τρεις διαφορετικές ηπείρους.
Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες παρουσίαζαν στον οργανισμό τους έλλειψη βιταμίνης D, όπως αυτή ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής (κάτω από 30 nmol/L στον ορό του αίματος), φάνηκε να διατρέχουν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντιθέτως, για όσους είχαν επάρκεια της βιταμίνης ο κίνδυνος υπολογίστηκε πως ήταν 22% μικρότερος. Να σημειωθεί ότι η προστατευτική δράση της βιταμίνης D ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.
Η συσχέτιση μεταξύ επάρκειας βιταμίνης D και αυξημένης προστασίας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρέμεινε μάλιστα σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Πώς επιτυγχάνεται η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό
Βασική “πηγή» βιταμίνης D για τον άνθρωπο είναι ο ήλιος, καθώς η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς σύνθεσης της βιταμίνης. Τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, 10 με 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός την απαραίτητη δόση βιταμίνης D. Τους μήνες του χρόνου που η ηλιοφάνεια είναι λιγοστή, η συνιστώμενη έκθεση μπορεί να φτάνει έως και τις δύο ώρες.
Δευτερευόντως, σε ένα ποσοστό περίπου 10%, η βιταμίνη D λαμβάνεται μέσω της διατροφής.
Αν και η βιταμίνη D είναι γνωστή κυρίως για την προστασία που παρέχει ενάντια στην οστεοπόρωση, μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα οφέλη της για τον οργανισμό δεν περιορίζονται μόνο στη σκελετική υγεία. Μεταξύ άλλων, η επάρκειά της στον οργανισμό έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον, καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας.
Ανάλογα με την ηλικία, οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη D κυμαίνονται από 400 έως 1.000 διεθνείς μονάδες (IU) ημερησίως.