ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυροπιτάκια κουρού

Τυροπιτάκια κουρού

Λαχταριστά τυροπιτάκια με ζύμη κουρού γεμιστά με τυρί φέτα για το κολατσιό, για το σχολείο, το μπουφέ, την εκδρομή. Μια συνταγή για υπέροχα τυροπιτάκια με δικό σας φύλλο κουρού το οποίο θα έχετε ως βάση γενικά για τα πιτάκια σας ώστε να βάλετε ότι γέμιση θέλετε ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας, όπως μόνο με φέτα ή φέτα και ανθότυρο, ή άλλα τυριά επιλογής σας, ή κιμαδοπιτάκια, ή λουκανικοπιτάκια.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη κουρού

1 αυγό

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο+ μισό σπορέλαιο)

1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό

1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. αλάτι

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα στο πάγκο

Για τη γέμιση

Διαφήμιση

300 γρ. φέτα τριμμένη (ή 200 γρ. φέτα + 100 γρ. ανθότυρο)

Για την επιφάνεια

1 κρόκος αυγού + 2 κ.σ. νερό

2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη κουρού: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αυγό και το λάδι και τα χτυπάτε με αυγοδάρτη μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά το γιαούρτι ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως.

Ρίχνετε το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το αλεύρι, λίγο τη φορά, ανακατεύοντας και πάλι μετά από κάθε προσθήκη να ενσωματώνεται. Όταν πήξει η ζύμη αρχίζετε να ζυμώνετε πλέον με το χέρι μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ. Αν απαιτηθεί, προσθέτετε ακόμα 1 κ.σ. αλεύρι.

Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 15 λ στο ψυγείο. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Αλευρώνετε το πάγκο εργασίας σας. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την “ανοίγετε” με ένα με ένα πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο. Στη συνέχεια, με μια αναποδογυρισμένη κούπα, κόβετε στρογγυλούς δίσκους ζύμης για μέτρη 8-10 εκ.

Για τη γέμιση: Βάζετε σε κάθε δίσκο ζύμης από 1 κ.σ. φέτα και και κλείνετε τη ζύμη σαν μισοφέγγαρο. Πατάτε καλά το σημείο της ένωσης για να κολλήσει η ζύμη και να μη χυθεί η φέτα κατά το ψήσιμο και τοποθετείτε τα τυροπιτάκια σας στο ταψί.

Για την επιφάνεια: Σε ένα μπολ ρίχνετε το κρόκο και το νερό, τα ανακατεύετε καλά με αυγοδάρτη και με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνειά τους. Από πάνω πασπαλίζετε, προαιρετικά, το σουσάμι και ψήνετε τα τυροπιτάκια σας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν και ροδοκοκκινίσουν.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αλεύρι
#αυγό
#βαθμούς
#γεμιστά
#γιαούρτι
#ελαιόλαδο
#Εργασίας
#κρέμα
#κρόκος
#λάδι
#νερό
#συνταγή
#σχολείο
#το λάδι
#τυρί
#φέτα