Μια λαχταριστή πεντανόστιμη τυρόπιτα, με σπιτική ζύμη για τη βάση και γέμιση με τυρί γραβιέρα και μπέικον. Μια εύκολη, γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για μια αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους πίτα, τη τυρόπιτα, αλλιώτικη μεν απ” τις κλασικές τυρόπιτες αλλά το ίδιο αν όχι και πιο νόστιμη. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη φύλλου βάσης:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
210 γρ. τυρί γραβιέρα
130 γρ. μπέικον καπνιστό
30 γρ. βούτυρο + 20 γρ. επιπλέον για βουτύρωμα ταψιού
4 αυγά
170 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο + φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη φύλλου βάσης: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το βούτυρο, το αυγό και το αλάτι και αρχίζετε να ζυμώνετε τη ζύμη με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Αν χρειαστεί προσθέτετε 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό.
Βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος, ταρτιέρα ή πυρέξ στρογγυλό ή ορθογώνιο. Με ένα πλάστη “ανοίγετε” τη ζύμη σε φύλλο και το στρώνετε στο ταψί, φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα σε ύψος 2-3 εκ.
Με ένα μικρό πιρουνάκι κάνετε μερικές μικρές τρυπούλες στη ζύμη της βάσης και ψήνετε τη τάρτα σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10-15 λ να πάρει μια ελαφρώς τραγανή υφή χωρίς να πάρει χρώμα.
Για τη γέμιση: Τρίβετε τα 70 γρ. από τη γραβιέρα και την υπόλοιπη (140 γρ.) τη κόβετε σε πολύ λεπτές φετούλες. Στη συνέχεια κόβετε το το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζετε στα 30 γρ. βούτυρο.
Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι, το μπέικον μαζί με το βούτυρο που το τσιγαρίσατε και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Τέλος προσθέτετε την υπόλοιπη γραβιέρα σε φετούλες και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Ρίχνετε το μείγμα γέμισης πάνω από τη ψημένη βάση, το απλώνετε να γεμίσει όλα τα σημεία, πασπαλίζετε από πάνω τα 40 γρ. τριμμένης γραβιέρας και ψήνετε τη τυρόπιτά σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα
Σημείωση: Αν δεν έχετε χρόνο, ή δεν μπορείτε να ανοίξετε δικό σας φύλλο για τη τάρτα μπορείτε να βάλετε έτοιμο φύλλο για τάρτες της Pillsbury ή άλλο επιλογής σας. Σε αυτή τη περίπτωση θα το χειριστείτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.