Η ρίγανη, εκτός από αρωματικό φυτό που βάζουμε στο φαγητό μας για νοστιμιά, μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία μας και να χρησιμοποιηθεί ως βότανο. Πρόκειται για ένα φυτό που βρίσκουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια στις Μεσογειακές χώρες, αλλά μπορεί και να ευδοκιμήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες ποιότητες ρίγανης παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για πάρουμε τα οφέλη της. Ο ένας είναι το έλαιο ρίγανης Ο πιο εύκολος τρόπος όμως είναι να φτιάξετε τσάι ρίγανης.
Τα οφέλη που θα έχετε από το τσάι ρίγανης
Αν και η ρίγανη χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, σήμερα πλέον η έρευνα επιβεβαιώνει και υποδεικνύει ότι τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχονται στο τσάι της το μετατρέπουν σε ένα εξαιρετικό συμπληρωματικό ρόφημα για πολυάριθμες αιτίες. Κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία αποτελούν οι βιταμίνες A, C, K, μαζί με μεταλλικά στοιχεία όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο, όπως επίσης και το ασβέστιο. Επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 και τα φλαβονοειδή προσθέτουν στις ευεργετικές του ιδιότητες.
1. Αντιβακτηριδιακό τσάι
Ένα φλιτζάνι τσαγιού ρίγανης είναι η κατάλληλη αντιβακτηριδιακή δόση για όλη την ημέρα. Αυτό το βότανο αποτελείται από έλαια, γνωστά ως θυμόλη και καρβακρόλη, γνωστοί εχθροί των βακτηρίων. Στην πιο πρόσφατη σχετική έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ρίγανη μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει βακτηριακές μολύνσεις καλύτερα και από την τινιδαζόλη, ένα ευρέως γνωστό φάρμακο. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού ρίγανης επίσης βοηθά στην αντιμετώπισης κάθε τύπου μικροβιακής μόλυνσης, αναστέλλοντας την ανάπτυξη τους.
2. Το τσάι ρίγανης περιέχει Ωμέγα-3
Η ρίγανη και το τσάι της αποτελούν μια φυσική μέθοδο απόκτησης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Θεωρούνται απαραίτητα ως λιπαρά οξέα, καθώς βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών σε όλο το σώμα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος λιπαρών οξέων είναι γνωστό ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, αρθρίτιδας όπως επίσης θεωρείται ότι ενδυναμώνει τη γνωστική, όσο και συμπεριφορική λειτουργία.
3. Το τσάι ρίγανης βοηθά στην ανακούφιση από κρίσεις άσθματος
Το τσάι ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος. Γλυκάνετε το τσάι με μέλι και κρατήστε το ζεστό. Εισπνεύστε τους υδρατμούς της ρίγανης και θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τη ρινική και αναπνευστική οδό. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να ακολουθεί αυτή τη μέθοδο για τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα, ώστε να επηρεάσει το πρόβλημα του.
4. Βοηθά στη διαχείριση βάρους
Η ρίγανη και το τσάι της είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών. Μια ικανοποιητική κατανάλωση ινών βοηθά στον έλεγχο του βάρους, διατηρώντας όλο τον οργανισμό σε καλή φυσική κατάσταση και επίσης μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, σχετικών με το υπερβολικό βάρος.
5. Ενδυναμώνει το πεπτικό σας σύστημα
Αρκετοί βοτανολόγοι, αν όχι όλοι, προτείνουν ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ρίγανης για τη στήριξη της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Κάποια από τα έλαια που βρίσκονται στο τσάι αυτό μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη χαλάρωση, όσο και στη στήριξη του γαστρεντερικού συστήματος. Γι’ αυτό και μπορείτε να συνοδεύετε με αυτό το γεύμα σας.
Μέθοδος προετοιμασίας
Βήμα 1ο: Ετοιμάστε τη ρίγανη
Το τσάι αυτό μπορεί να γίνει από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα ρίγανης. Μπορείτε να τη βρείτε σε ένα απλό σούπερ μάρκετ, αλλά και να την καλλιεργήσετε στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν θα την ψεκάσετε με χημικές ουσίες. Για να το αποξηράνετε, αφαιρέστε τον βλαστό και κρεμάστε τη σε ένα ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Βήμα 2ο: Δοσολογία
Προσθέστε σε μια κούπα 3 κουταλιές της σούπας φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουταλιά αποξηραμένης. Γεμίστε την κούπα με βρασμένο νερό.
Βήμα 3ο: Αφήστε το να μουλιάσει
Ο χρόνος που θα το αφήσετε εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε. Η γεύση θα είναι πιο έντονη, αν το αφήσετε να μουλιάσει καλά και η ρίγανη έχει λίγο πικρή γεύση. Μια ενδεικτική διάρκεια είναι τα πέντε με δέκα λεπτά. Εξάλλου, αν το αφήσετε παραπάνω, μάλλον το τσάι σας θα αρχίζει να κρυώνει.
Βήμα 4ο: Προσθέστε γεύση
Μια μικρή ποσότητα γλυκαντικής ουσίας, όπως μέλι ή λίγη ζάχαρη θα κάνει το τσάι σας πιο νόστιμο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού.
Όπως και αν προτιμήσετε να το καταναλώσετε, κάντε το όταν ακόμα θα είναι ζεστό το ρόφημα. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυο γυναίκα, καθώς θεωρείται ότι μια από τις χρήσεις του είναι η μείωση ικανότητας απορρόφησης σιδήρου. Όσοι επίσης είναι υπερευαίσθητοι σε βότανα από αυτή την οικογένεια μπορεί να εμφανίσουν αρνητικά συμπτώματα, όπως δερματικό ερεθισμό, ακόμα και εμετό. Η ρίγανη και το τσάι της είναι χρήσιμα, αν καταναλωθούμε στις σωστές ποσότητες και με σωστό τρόπο.
[Πηγή]