share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τριχόπτωση: 16 απίθανοι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά σας!!!-ΦΩΤΟ

Τριχόπτωση: 16 απίθανοι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά σας!!!-ΦΩΤΟ

Καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες στο πλαίσιο της φυσιολογικής τριχόπτωσης, η οποία οφείλεται στην ανακύκλωση της τρίχας.

Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση στην οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως και από αυτές κάποιες δεν επανεμφανίζονται.

Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι παθολογική και δημιουργεί αραίωση διαφόρων βαθμών στο κεφάλι, η οποία ονομάζεται αλωπεκία.

Δείτε ποια προβλήματα υγείας και λάθη στην περιποίηση των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση.

Ορμονικές διαταραχές: Οι γυναίκες με ορμονικές διαταραχές, όπως συμβαίνει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία προκαλεί λέπτυνση της τρίχας. Στα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών περιλαμβάνονται επίσης η ακμή, οι ακανόνιστες περίοδοι και η τριχοφυΐα σε σημεία που αναπτύσσουν τρίχες οι άνδρες.

Τοκετός: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι τρίχες γίνονται παχύτερες και πιο λαμπερές λόγω της αύξησης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό όμως, τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να χάνουν τα μαλλιά τους. Συνήθως τα μαλλιά επανέρχονται μετά από λίγους μήνες.

Κληρονομικότητα: Τα γονίδια συχνά καθορίζουν αν θα έχετε αδύναμα μαλλιά ή τριχόπτωση. Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν αραίωση μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά σπάνια χάνουν τα μαλλιά, όπως οι άνδρες.

Αντισυλληπτικά: Λόγω των αλλαγών που προκαλούν στα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να παρέμβουν στον κύκλο αναγέννησης της τρίχας, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε τριχόπτωση ή οι τρίχες να είναι πιο λεπτές από το φυσιολογικό.

Διατροφή: Τα μαλλιά χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς τα κύτταρα των τριχοθυλακίων αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό η διατροφή να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται το σώμα και τα μαλλιά. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών και ειδικά των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρου και σιδήρου, μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο της τρίχας και να προκαλέσουν πρόωρη αδρανοποίηση των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα την υπερβολική τριχόπτωση.

Στρες: Το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία προκαλεί τριχόπτωση, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερο άγχος και εν τέλει να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το καλό είναι ότι μόλις χαλαρώσετε, τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ασθένειες: Το σώμα διατηρεί την ενεργειακή του ισορροπία και σταματά τις μη βασικές λειτουργίες για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά μια ασθένεια. Τα νύχια και η ποιότητα των μαλλιών αποτελούν δείκτες της κατάστασης της υγείας σας. Ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο λύκος μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Διαφήμιση

Φάρμακα: Κάποια φάρμακα, όπως αυτά για τη θεραπεία της ακμής και ειδικά όσα περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη Α) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Χτένισμα: Αποφεύγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτές κοτσίδες και πλεξούδες, καθώς και τη χρήση extensions, καθώς με την πάροδο του χρόνου ασκούν πίεση στα θυλάκια των τριχών και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια μαλλιών.

Βαφές: Οι συχνές βαφές μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια τριχών λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν και οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στα τριχοθυλάκια.

Υψηλές θερμοκρασίες: Η συχνή χρήση εργαλείων για να ισιώσετε τα μαλλιά σας ή να κάνετε μπούκλες, αδυνατίζει σταδιακά τις τρίχες. Προσπαθείτε να τα χρησιμοποιείτε όσο πιο αραιά γίνεται και αποφεύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καίνε τις τρίχες.

Τριχοτιλλομανία: Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ψυχική διαταραχή, όταν βρίσκονται σε κατάσταση έντονου στρες ή όταν προσπαθούν να συγκεντρωθούν, π.χ. για να μελετήσουν, τραβάνε τα μαλλιά τους. Κάποιες φορές δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν και το αντιλαμβάνονται μόνο όταν παρατηρούν τα κενά στα μαλλιά τους.

Υπερβολική χρήση ξηρού σαμπουάν: Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση η αποχή από το λούσιμο των μαλλιών. Όσο επιζήμιο είναι το υπερβολικά συχνό λούσιμο, εξίσου μεγάλη, ίσως και μεγαλύτερη ζημιά κάνει η αποχή από το λούσιμο και η χρήση ξηρού σαμπουάν, καθώς φράζει τον πόρο της τρίχας και προκαλεί μόνιμη ζημιά. Ιδανικά, λούζετε τα μαλλιά σας κάθε 3-4 μέρες.

Καπέλα: Όσοι φορούν μόνιμα καπέλο κινδυνεύουν από τριχόπτωση, καθώς προκαλείται τριβή στο ίδιο σημείο που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του θύλακα. Η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε τριχόπτωση.

Έλλειψη σιδήρου: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος και την υγιή λειτουργία του σώματος. Η ανεπάρκεια σιδήρου και τα χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση της τρίχας, αραίωση των μαλλιών και τριχόπτωση.

Δεν προστατεύετε τα μαλλιά από τον ήλιο: Ο ήλιος καταστρέφει την επιδερμίδα, επιτρέποντας στις επιβλαβείς ακτίνες και τη θερμότητα να διεισδύσουν βαθύτερα. Επιπλέον, η έκθεση στις ελεύθερες ρίζες προκαλεί σοβαρό οξειδωτικό στρες και απώλεια μαλλιών.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Reader’s digest

…..Best of Network….

Πηγή

Διαφήμιση

logo