ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τραγανά τηγανητά καλαμαράκια, όπως στις ταβέρνες: Το μυστικό για να μη σκάνε και πιτσιλάνε

Τραγανά τηγανητά καλαμαράκια, όπως στις ταβέρνες: Το μυστικό για να μη σκάνε και πιτσιλάνε

Τα τηγανητά καλαμαράκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα.

Αν και φαίνεται απλό να τα ετοιμάσει κανείς στο σπίτι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Συχνά καταλήγουν είτε πολύ σκληρά και λαστιχωτά είτε πολύ λαδερά και άνοστα.

Ωστόσο, με τις σωστές τεχνικές και τα απαραίτητα μυστικά, μπορείτε να απολαύσετε καλαμαράκια τόσο τραγανά και νόστιμα όσο αυτά των καλών ταβερνών.

Επιλογή και προετοιμασία καλαμαριών

Φρέσκα ή κατεψυγμένα;

Αν έχετε την επιλογή, τα φρέσκα καλαμάρια είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Μπορείτε να τα βρείτε στις ψαραγορές και τα ιχθυοπωλεία, ειδικά κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Ωστόσο, τα κατεψυγμένα καλαμάρια είναι μια εξίσου καλή λύση, καθώς έχουν ήδη καθαριστεί και είναι πιο εύκολα στη χρήση.

Αν τα χρησιμοποιήσετε, απλώς φροντίστε να τα ξεπαγώσετε σωστά μέσα σε ένα σουρωτήρι στο ψυγείο ώστε να αποβάλλουν τα υγρά τους.

Καθαρισμός φρέσκων καλαμαριών

Αν επιλέξετε φρέσκα καλαμάρια, θα πρέπει να τα καθαρίσετε σωστά πριν από το μαγείρεμα:

Αφαιρέστε το κεφάλι τραβώντας το προσεκτικά, έτσι ώστε να βγουν μαζί και τα εντόσθια και το σακουλάκι με το μελάνι.

Κόψτε τα μάτια και το στόμα από τα πλοκάμια, καθώς μπορεί να σκάσουν κατά το τηγάνισμα.

Αφαιρέστε το διαφανές κοκκαλάκι που βρίσκεται στο σώμα του καλαμαριού.

Πλύνετε πολύ καλά τα καλαμάρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει κάθε ίχνος άμμου ή υπολειμμάτων.

Τα μυστικά για τρυφερά και τραγανά καλαμαράκια

Μυστικό #1: Μαγειρική σόδα για τρυφερότητα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά για τρυφερά καλαμάρια.

Μετά το πλύσιμο, τοποθετήστε τα καλαμάρια σε ένα μπολ και πασπαλίστε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

Αυτό το βήμα βοηθάει τα καλαμάρια να μαλακώσουν και να μην είναι σκληρά ή λαστιχωτά.

Μυστικό #2: Σχολαστικό στέγνωμα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο τηγάνισμα είναι το πιτσίλισμα του λαδιού.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα καλαμάρια δεν έχουν στεγνώσει σωστά. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα:

Τοποθετήστε τα καλαμάρια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πιέστε τα καλά για να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αν χρειαστεί, αλλάξτε το χαρτί και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να είναι εντελώς στεγνά.

Αποφύγετε να τα αφήσετε σε υγρό περιβάλλον ή να τα πλύνετε τελευταία στιγμή.

Προετοιμασία πριν το τηγάνισμα

Κοπή και αλάτισμα

Διαφήμιση

Ανάλογα με την προτίμησή σας, μπορείτε να κόψετε τα καλαμάρια σε ροδέλες ή να τα αφήσετε ολόκληρα αν είναι μικρά.

Τα πλοκάμια τα αφήνετε όπως είναι.

Αλατίστε καλά τα καλαμάρια πριν τα πανάρετε, γιατί το αλάτι μετά το τηγάνισμα δεν απορροφάται σωστά.

Πανάρισμα

Το μυστικό για τέλειο πανάρισμα είναι η χρήση αλευριού σε σακουλάκι τροφίμων:

Βάλτε σε ένα πλαστικό σακουλάκι αλεύρι (κατά προτίμηση αλεύρι για τηγάνισμα ή ένα μείγμα αλευριού και κορν φλάουρ για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα).

Προσθέστε λίγα καλαμάρια κάθε φορά, κλείστε το σακουλάκι και ανακινήστε καλά.

Βγάλτε τα καλαμάρια και τινάξτε το περιττό αλεύρι.

Το σωστό τηγάνισμα

Επιλογή λαδιού

Για το τηγάνισμα, χρησιμοποιούμε σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο έχει χαμηλότερο σημείο καπνού και μπορεί να καεί πιο εύκολα, ενώ το σπορέλαιο διατηρεί καλύτερη θερμοκρασία και κάνει τα καλαμαράκια πιο τραγανά.

Θερμοκρασία λαδιού

Η σωστή θερμοκρασία λαδιού είναι κρίσιμη. Αν το λάδι δεν είναι αρκετά καυτό, τα καλαμάρια θα απορροφήσουν περισσότερο λάδι και θα γίνουν λαδερά.

Ιδανικά, το λάδι πρέπει να φτάσει στους 180-190°C. Ένας απλός τρόπος για να δοκιμάσετε αν είναι έτοιμο είναι να ρίξετε ένα μικρό κομμάτι αλευρωμένου καλαμαριού στο λάδι.

Αν αρχίσει να αφρίζει έντονα και να ανεβαίνει αμέσως στην επιφάνεια, τότε το λάδι είναι έτοιμο.

Τηγάνισμα σε δόσεις

Ποτέ μην τηγανίζετε πολλά καλαμαράκια μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα βράσουν αντί να τηγανιστούν.

Ρίχνετε λίγα λίγα, αφήνοντάς τα να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα (συνήθως χρειάζονται 1-2 λεπτά τηγανίσματος).

Μην τα ανακατεύετε συνέχεια – αφήστε τα να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Απορρόφηση λαδιού

Μόλις βγάλετε τα καλαμαράκια από το τηγάνι, τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι και σερβίρετε αμέσως για μέγιστη απόλαυση.

Συνοδευτικά και σερβίρισμα

Τα τηγανητά καλαμαράκια ταιριάζουν υπέροχα με:

Λεμόνι – αναδεικνύει τη γεύση τους.

Σως ταρτάρ ή μια σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο και λεμόνι.

Χωριάτικη σαλάτα ή μια δροσερή σαλάτα με ρόκα και ξύδι.

Ουζάκι ή λευκό κρασί, για απόλυτη θαλασσινή εμπειρία.

Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, τα τηγανητά καλαμαράκια σας θα είναι τραγανά, τρυφερά και απολαυστικά, χωρίς να γεμίσει η κουζίνα σας λάδια και χωρίς να καταλήξουν σκληρά και άγευστα.

Δοκιμάστε τα και απολαύστε ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά θαλασσινά, στο σπίτι σας, σαν να τα παραγγείλατε από την καλύτερη ταβέρνα!

Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αλεύρι
#ελαιόλαδο
#κρασί
#λάδι
#λεμόνι
#νερό
#νόστιμα
#ξύδι
#περιβάλλον
#σάλτσα
#σκόρδο
#σώμα
#το λάδι
#φρέσκα