ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα Νουγκατίνα

Τούρτα Νουγκατίνα

Μια συνταγή για μια υπέροχη, λαχταριστή, ελαφριά και αφράτη Τούρτα Νουγκατίνα. Μια τούρτα που πάντα θα θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και πάντα θα είναι ευπρόσδεκτη από μικρούς και μεγάλους. Μια συνταγή της Χρ. Παραδείση από τα κιτρινισμένα “τεφτέρια” της γιαγιάς….

Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι:

150 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη σε σκόνη

3 κ.σ. κοφτές αλεύρι

5 ασπράδια αυγών

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1/2 κ.γ. κανέλα

Για τη κρέμα:

1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 κ.σ. κοφτές αλεύρι

2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουερ

5 κρόκους αυγών

2 φλ. τσαγιού γάλα

1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο

Διαφήμιση

1 καψουλίτσα βανίλιας

Για το γαρνίρισμα:

2 κ.σ. γεμάτες μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο

2 κ.σ. ζάχαρη

3-4 κ.σ. νερό

250-300 γρ. σαντιγί

αμύγδαλα καθαρισμένα σε κομμάτια ή φιλέ ψημένα στο φούρνο [*]

Εκτέλεση συνταγής

Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνετε σε 3 ταψάκια μιας χρήσης Νο. 22 λαδόχαρτο το οποίο βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι. Αφήνετε τα ταψάκια στην άκρη. Θρυμματίζετε σε μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα σχεδόν σε σκόνη και την αναμιγνύετε με το αλεύρι και με τη κανέλα.

Σε ένα μπολ βάζετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με το μίξερ, ρίχνοντας τμηματικά τη ζάχαρη μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Όταν είναι έτοιμη, αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε σταδιακά το μείγμα της αμυγδαλόψιχας και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.

Μοιράζετε στα ταψάκια ισομερώς το μείγμα, ισιώνετε την επιφάνεια και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Το αφαιρείτε από το φούρνο και τα αφήνετε στα ταψιά να μισοκρυώσουν για 15 λ. Τα ξεφορμάρετε από το ταψί, αφαιρείτε το λαδόχαρτο και τα αφήνετε στην άκρη.

Για τη κρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ για μπεν μαρί αναμιγνύετε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουερ. Προσθέτετε τους κρόκους αυγών και 3-4 κ.σ. από το γάλα και ανακατεύετε σε μπεν μαρί μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε και το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα στο μπεν μαρί μέχρι να πήξει η κρέμα.

Κατεβάζετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Μόλις μισοκρυώσει βάζετε τη κρέμα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως και πήξει.

Για το γαρνίρισμα: Βάζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος το ένα παντεσπάνι και από πάνω στρώνετε τη μισή κρέμα. Τοποθετείτε προσεκτικά πάνω από τη κρέμα το δεύτερο παντεσπάνι το πιέζετε ελαφρώς και στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη μισή κρέμα. Τέλος το σκεπάζετε με το τρίτο παντεσπάνι.

Βράζετε για 2 λ τη μαρμελάδα, τη ζάχαρη και το νερό ανακατεύοντας. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει απλώνετε το μείγμα στην επιφάνεια της νουγκατίνας. Τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να σφίξει καλά. Τη γαρνίρετε περιμετρικά με τη σαντιγί και τη πασπαλίζετε με όσα αμύγδαλα εσείς επιθυμείτε, ανάλογα αν θέλετε να τη καλύψετε με αμύγδαλα στην οροφή της και περιμετρικά ή μόνο στην οροφή ή μόνο περιμετρικά. Τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Σημείωση: Η ποσότητα των αμυγδάλων εξαρτάται ανάλογα αν θέλετε να τη καλύψετε τη τούρτα σας στην οροφή της και περιμετρικά ή μόνο στην οροφή ή μόνο περιμετρικά ή απλώς να κάνετε μια γαρνιτούρα.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλεύρι
#αμύγδαλα
#βαθμούς
#βανίλια
#βερίκοκο
#γάλα
#ζάχαρη
#κανέλα
#κρέμα
#μαρμελάδα
#νερό
#ροδάκινο
#στο φούρνο
#συνταγή
#τούρτα