ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το τέλειο νηστίσιμο και υγιεινό κέικ για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Χωρίς αυγά και βούτυρο, έτοιμο στο λεπτό και χωρίς μίξερ

Το τέλειο νηστίσιμο και υγιεινό κέικ για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Χωρίς αυγά και βούτυρο, έτοιμο στο λεπτό και χωρίς μίξερ

Σε κάθε σπίτι, κάπου στα ντουλάπια και τα ράφια της κουζίνας, υπάρχει πάντα μια θέση για τη σοκολάτα. Είναι εκείνο το υλικό-παρηγοριά, ο σύμμαχος στη λύπη, στη χαρά, στις στιγμές γλυκιάς δημιουργίας.

Τι γίνεται, όμως, όταν βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας ή ακολουθούμε μια φυτική διατροφή;

Εδώ έρχεται αυτό το υπέροχο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού, για να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, ούτε καν η αφράτη σοκολατένια απόλαυση χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά.

Αυτό το γλυκό είναι κάτι παραπάνω από απλή συνταγή: είναι ένας ύμνος στη σοκολάτα, στη μυρωδιά του φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού, στην απλότητα των υλικών και στην αγνότητα της γεύσης.

Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται μίξερ, δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και είναι εξαιρετικά ευέλικτο — ιδανικό για κάθε περίσταση: πρωινό, απογευματινό, γιορτινό τραπέζι ή κέρασμα στο γραφείο.

Η δύναμη των απλών υλικών

Η μαγεία αυτού του κέικ ξεκινά από τα απλά και καθημερινά υλικά που, ενώ ίσως φαίνονται συνηθισμένα, κρύβουν απίστευτες δυνατότητες.

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του εξασφαλίζει ένα αφράτο αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη τεχνική.

Το κακάο, ιδανικά άγλυκο και ποιοτικό, χαρίζει πλούσια γεύση σοκολάτας χωρίς την ανάγκη βουτύρου ή αυγών.

Το γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα έρχεται να αντικαταστήσει επάξια το ζωικό, προσφέροντας υγρασία και ελαφρύτητα.

Το ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο προσδίδει σώμα και γυαλάδα στο μείγμα, χωρίς να επιβαρύνει τη γεύση.

Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα του είναι το μυστικό “όπλο” αυτού του κέικ — φέρνουν φρεσκάδα, αρώματα, και έναν γλυκόξινο χαρακτήρα που ισορροπεί τέλεια με την πικράδα του κακάο.

Και φυσικά, η βανίλια, αυτή η τόσο διακριτική αλλά αναντικατάστατη πινελιά, προσθέτει μια απαλή γλυκύτητα στη μύτη και τον ουρανίσκο.

Υλικά για το κέικ:

450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

50 γρ. άγλυκο κακάο σε σκόνη

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml γάλα αμυγδάλου (ή άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σου)

80 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για τη φόρμα)

300 ml χυμός πορτοκαλιού (κατά προτίμηση φρεσκοστυμμένος)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.γλ. υγρή βανίλια (ή 2 καψουλάκια βανιλίνη)

½ κ.γλ. μαγειρική σόδα

Υλικά για την επικάλυψη (γλάσο σοκολάτας):

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ιδανικά 70-75% κακάο)

105 ml γάλα αμυγδάλου (ή άλλο φυτικό γάλα)

Τρούφα σοκολάτας για πασπάλισμα (προαιρετικά αλλά κάνει τη διαφορά)

Διαφήμιση

Εκτέλεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς.

-Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κακάο κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την υγρή βανίλια, τη μαγειρική σόδα, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

-Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ 22 εκ. στον πάτο και τα τοιχώματα με το πινελάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ σοκολάτας.

-Ψήνουμε το κέικ σοκολάτας για 50 λεπτά και κάνουμε τη δοκιμή με το ξυλάκι για να δούμε αν ψήθηκε. Αν είναι υγρό το αφήνουμε λίγο ακόμα.

-Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στον πάγκο εργασίας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε μεταλλική σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

-Παράλληλα κόβουμε τη σοκολάτα κουβερτούρας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ.

-Ακολούθως ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μικρή κατσαρόλα και λίγο πριν φτάσει στο σημείο του βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα στο μπολ με τη σοκολάτα.

-Αφήνουμε 2 λεπτά να ζεσταθεί η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

-Στη συνέχεια περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας το κέικ και πασπαλίζουμε με τρούφα.

-Τοποθετούμε το κέικ σε στρογγυλή πιατέλα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα

Μην παραλείψετε το κοσκίνισμα: Βοηθά στην αποφυγή σβόλων και κάνει πιο αφράτο το κέικ.

Χρησιμοποιήστε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε ώστε να μην τρίβεται και να διατηρήσει τη δομή του.

Αν θέλετε πιο πλούσια επικάλυψη, προσθέστε λίγο καφέ στιγμής στο φυτικό γάλα πριν το ρίξετε στη σοκολάτα — αναδεικνύει την ένταση του κακάο.

Συνδυασμοί και ιδέες σερβιρίσματος

Αυτό το κέικ μπορεί να απογειωθεί ακόμα περισσότερο με μερικά έξυπνα “πάντρεμα”:

Σερβίρετε με μια κουταλιά φυτική σαντιγί ή παγωτό καρύδας για εντυπωσιακό επιδόρπιο.

Συνδυάστε με φρέσκιες φράουλες ή σμέουρα που ταιριάζουν εξαιρετικά με τη σοκολάτα.

Μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ή αμύγδαλα στο μείγμα για πιο τραγανή υφή.

Ένα κέικ για όλες τις ώρες και όλους τους ανθρώπους

Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με πορτοκάλι δεν είναι απλώς μια εναλλακτική συνταγή για τις περιόδους αποχής.

Είναι μια καθημερινή απόλαυση που αποδεικνύει ότι η vegan ή νηστίσιμη διατροφή μπορεί να είναι γευστική, δημιουργική και καθόλου περιοριστική.

Είναι η γεύση που συντροφεύει τις κουβέντες με φίλους, τα απογεύματα με καφέ, τις μικρές προσωπικές μας στιγμές.

Η σοκολάτα και το πορτοκάλι έχουν μια “μαγική” χημεία μεταξύ τους, κι αυτό το κέικ είναι ο τρόπος να τη ζήσεις σε κάθε μπουκιά.

Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις γιατί αυτή η συνταγή δεν θα λείψει ποτέ από το τετράδιο της κουζίνας σου.

Διαφήμιση
TAGS:
#αλεύρι
#αμύγδαλα
#βανίλια
#γάλα
#διατροφή
#ελαιόλαδο
#ζάχαρη
#κακάο
#καρύδια
#κέικ
#κέικ σοκολάτας
#νηστίσιμο
#παγωτό
#πορτοκάλι
#πρωινό
#σοκολάτα
#συνταγή
#σώμα
#φράουλες
#φρεσκάδα