Ο λόγος για τη ζουμερή τομάτα, το “βασιλιά» των λαχανικών που δεσπόζει σε κάθε ελληνικό τραπέζι τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η νέα βρετανική μελέτη καταδεικνύει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν 10 μερίδες τομάτας την εβδομάδα αντιμετωπίζουν έως και κατά 20% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες περίπου 20.000 ανδρών ηλικίας 50 έως 69 ετών.
Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκιας τομάτας ή τοματοχυμού αντιμετώπιζαν κατά 18% περίπου μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Παράλληλα, οι άνδρες που κατανάλωναν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με άνδρες που κατανάλωναν μόνο δύο μερίδες.
Η αντικαρκινική δράση της τομάτας οφείλεται πιθανότατα στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που προλαμβάνει την καταστροφή του DNA και των κυττάρων.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η συμβολή της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και πολύπλευρο ζήτημα. Για το λόγο αυτό, συνιστούν μια σφαιρική προσέγγιση στην υγιεινή διατροφή, καθώς ένα μόνο συστατικό δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή υγεία.