ΥΓΕΙΑ

Το αρωματικό φυτό που θωρακίζει το πεπτικό σύστημα

Το αρωματικό φυτό που θωρακίζει το πεπτικό σύστημα

Μια κουταλιά μέντα μπορεί να βοηθήσει στην δυσφαγία και στο οπισθοστερνικό άλγος μη καρδιακής αιτιολογίας που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς με διαταραχές του οισοφάγου, αναφέρουν ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (MUSC) στο Digestive Diseases & Sciences.

Από τους 38 ασθενείς που συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη MUSC, το 63% συνολικά ανέφερε βελτίωση των παραπάνω συμπτωμάτων. Οι ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα μέσω της Κλινικής Διαταραχών του Οισοφάγου στο Κέντρο Πεπτικής Υγείας και Διαταραχών MUSC.

“Το έλαιο μέντας είναι τεκμηριωμένος παράγοντας στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και προσπαθήσαμε να εξετάσουμε την επίδρασή του σε ασθενείς με προβλήματα κατάποσης και θωρακικού πόνου χωρίς εμφανή αιτία», επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας του άρθρου Δρ. Mohamed Khalaf, ερευνητής στο Κέντρο Πεπτικής Υγείας και Διαταραχών MUSC.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων δια της χαλάρωσης του λείου μυός στον κατώτερο οισοφάγο», εξηγεί ο Donald O. Castell, MD, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής MUSC.

Το έλαιο μέντας είναι γνωστό ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε αρκετές διαταραχές λόγω των μυοχαλαρωτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, μόνο δύο προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει το ρόλο του στην ανώτερη πεπτική οδό.

Η μελέτη MUSC διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν δισκία ελαίου μέντας πριν από το φαγητό αισθάνθηκαν καλύτερα μεταγευματικά συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν. Μάλιστα τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν όσοι παρουσίαζαν μη καρδιακής αιτιολογίας πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση: το 73% δήλωσαν ότι αισθάνονται καλύτερα. Από τους ασθενείς με ένα μόνο από τα παραπάνω συμπτώματα, οι ασθενείς με μη καρδιακό πόνο στο στήθος είχαν την πιο θετική απόκριση στη λήψη ελαίου μέντας (63%) από όσους είχαν δυσκαταποσία (53%).

Διαφήμιση

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα μεταξύ των ασθενών με διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου: το 83% ανέφερε ότι αισθανόταν καλύτερα ή ελαφρώς καλύτερα. Αν και λιγότερο γνωστή από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου μπορούν επίσης να διαταράξουν τη ζωή ενός ασθενούς. Σε αυτές τις διαταραχές (διάχυτος οισοφαγικός σπασμός), ο οισοφάγος υφίσταται επώδυνες συσπάσεις άγνωστης αιτιολογίας.

Η συνήθης αντιμετώπιση των οισοφαγικών διαταραχών συνίσταται σε λήψη αρκετών φαρμάκων μεταξύ των οποίων και τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, καθώς και αποκλειστών διαύλου ασβεστίου, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέντα προσφέρει μια ελκυστική και πιο ασφαλή επιλογή για αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν διαλείποντα συμπτώματα, καθώς μπορεί να λαμβάνεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι οι ασθενείς πρέπει πρώτα να εξεταστούν διεξοδικά και να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση ώστε να αποκλειστούν οι καρδιακές παθήσεις, προτού τους προσφερθεί η μέντα ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Αν και τα προκαταρκτικά ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μια μελέτη στο πλαίσιο της οποίας οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη δόση μέντας – στην τρέχουσα μελέτη έλαβαν καραμέλες μέντας που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο – συγκριτικά με εκείνους που λαμβάνουν μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

Εν τω μεταξύ, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με διαταραχές του οισοφάγου χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο μπορούν να δοκιμάσουν άφοβα μέντα για να ανακουφιστούν από τις πεπτικές ενοχλήσεις.

Διαφήμιση
TAGS:
#αντιμετώπιση
#δόση
#ελαίου
#εμπόριο
#ερευνητές
#θεραπεία
#καραμέλες
#μελέτη
#μέντα
#οφέλη
#πεπτικό σύστημα
#πόνο
#προβλήματα
#πρόληψη
#συμπτωμάτων
#Υγείας
#φαγητό