Ένα υπέροχο, αφράτο υγρό και πλούσιο σε γεύση σοκολατένιο κέικ καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας, γαρνιρισμένο με σταγόνες σοκολάτας για τριπλή σοκολατένια απόλαυση. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό κέικ που θα λατρέψουν οι λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
1¾ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1 φλ. τσαγιού ξυνόγαλο (buttermilk) (στα μεγάλα Σ.Μ.) [*]
1/2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
2 μεγάλα αυγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού φρέσκο ζεστό καφέ φίλτρου
Για τη γκανάς σοκολάτας:
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά
1 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας (½+½ φλ. χωριστά)
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Την αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Σε άλλο, μεγάλο μπολ βάζετε τα αυγά, τα χτυπάτε με το μίξερ, προσθέτετε και όλα τα άλλα υγρά συστατικά με τελευταίο το καφέ, χτυπώντας τα με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε να ενσωματώνονται μετά από μετά από κάθε προσθήκη.
Τέλος ρίχνετε σταδιακά και το μείγμα αλευριού, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σταματάτε αμέσως το χτύπημα στο μίξερ. Μη το χτυπήσετε για πολύ ώρα και σφίξει η ζύμη.
Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10-15 λ να σταθεί και κατόπιν το ξεφορμάρετε σε φόρμα όπου το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Για τη γκανάς σοκολάτας: Βάζετε τα 2/3 φλ. σταγόνες σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρόλι τη κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και την αδειάζετε πάνω στις σταγόνες σοκολάτας μέσα στο μπολ. Την αφήνετε για 1 λ και μετά την ανακατεύετε με μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή μικρού κουταλιού περιχύνετε το κρύο κέικ με τη γκανάς κάνοντας ζινκ-ζαγκ μοτίβο αφήνοντάς τη να κυλίσει στα τοιχώματα του κέικ. Από πάνω το γαρνίρετε με τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
[*] Φτιάξτε το δικό σας ξινόγαλο/buttermilk αναμιγνύοντας καλά 1 φλ. γάλα με 1 κ.σ. ξύδι ή λεμόνι. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς και είναι έτοιμο για χρήση. Φυσικά η δοσολογία προσαρμόζεται ανάλογα με τη ποσότητα που αναφέρεται στη συνταγή σας.