share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Το 91% των Γυναικών δεν Μπορούν να Απαντήσουν σε Αυτές τις Ερωτήσεις. Εσείς;

Το 91% των Γυναικών δεν Μπορούν να Απαντήσουν σε Αυτές τις Ερωτήσεις. Εσείς;

Κι όμως, είναι αποτέλεσμα ερευνών και επομένως… μια πραγματικότητα!

Οι γυναίκες τελικά δεν είναι όσο ανεξάρτητες θα ήθελαν να είναι. Το 91% των γυναικών που συγκατοικούν με τον σύντροφό τους ή είναι παντρεμένες δεν γνωρίζουν πολλά για τα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι τους και γενικά δεν ασχολούνται πολύ με τα οικονομικά τους. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί σε θέματα χρημάτων στις ΗΠΑ.

Μια έρευνα που έγινε μάλιστα σε παντρεμένα ζευγάρια έδειξε ότι μόνο το 11% των γυναικών έχει πλήρη έλεγχο των οικονομικών του. Εσείς που βρίσκεστε; Πόσο καλά γνωρίζετε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις;

#1 Έχετε κάποιο budget;

Μπορεί να σας φαίνεται αστεία η ερώτηση αλλά 2 στις 3 αμερικανίδες παραδέχονται ότι δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο budget. To να λειτουργείτε χωρίς budget είναι σαν να παίζεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο χωρίς να έχετε κάποιο πλάνο παιχνιδιού. Πώς θα γνωρίζετε πόσα πρέπει και πόσα μπορείτε να ξοδέψετε μέσα στο μήνα;

Σύμφωνα με την Laura Adams, ειδικό σε θέματα χρημάτων τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Υπολογίστε τα έσοδα του μήνα.

2. Αφαιρέστε τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμούς, εισητήρια κλπ)

3. Αφαιρέστε και τα έξοδα που έχουν τα χόμπι σας (εστιατόρια, γυμναστήρια κλπ)

4. Δείτε τι έχει απομείνει.

5. Αποφασίστε ποιο θα είναι το budget σας. Πόσα χρήματα, δηλαδή, από αυτά που απέμειναν θα είναι για προσωπικά σας έξοδα, για ψώνια κλπ.

#2 Έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για παν ενδεχόμενο;

Ο όρος “χρήματα στην άκρη» μπορεί σε μερικούς να φαίνεται αστείος μιας και δεν βρίσκεται κανέναν λόγο για να κάνετε οικονομίες για κάτι που μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Είναι, όμως, μια από τις πιο σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να κάνετε με τον εαυτό σας για να μάθετε να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας σαν ενήλικος. Αν ζείτε μήνα με το μήνα πάντως, δεν είστε οι μόνοι: Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώσουν μια απρόσμενη επίσκεψη στο γιατρό και φάρμακα αξίας 500 δολαρίων.

Αν η απάντησή σας στο παραπάνω ερώτημα είναι “όχι», τότε δημιουργήστε έναν καιούργιο online λογαριασμό όπου θα αποφασίσετε να βάζετε 50 ευρώ το μήνα σε αυτόν μέχρι να φτάσετε τον στόχο σας. Μέχρι δηλαδή να μαζέψετε ένα καλό ποσό που θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση ανά πάσα στιγμή. Η ζωή είναι απρόοπτη.

#3 Ποια είναι τα σχέδιά σας για την συνταξιοδότησή σας;

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, και δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει και τι σύνταξη θα πάρουμε όταν έρθει η ώρα, καλό θα είναι να φτιάξουμε ένα πλάνο από τώρα.

Αν η απάντησή σας στην παραπάνω ερώτηση, είναι “ποια συνταξιοδότηση;», τότε ήρθε η ώρα να σας πούμε πώς θα οργανωθείτε.

Ζητήστε από τον εργοδότη σας, αν αυτό είναι εφικτό, να βάζει κάποιο ποσό μηνιαίως από τον μισθό σας σε κάποιον άλλο λογαριασμό που θα ανοίξετε. Με αυτόν τον τρόπο ούτε που θα καταλαβαίνετε ότι βάζετε χρήματα στην άκρη για την συνταξιοδότησή σας. Αν κάποια στιγμή τα οικονομικά σας είναι πολύ καλύτερα, μπορείτε να βάζετε περισσότερα χρήματα το μήνα.

#4 Tι θέλετε να αγοράσετε με τα χρήματα που έχετε στην άκρη;

Σίγουρα έχετε κάποιον οικονομικό στόχο που θέλετε να πετύχετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τον καταλάβετε πριν προχωρήσετε παρακάτω.

Αν στην παραπάνω ερώτηση απαντήσατε, “δεν έχω ιδέα», τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το εξής: Σκεφτείτε πώς φαντάζεστε τη ζωή σας τα επόμενα 5 χρόνια. Τι θα θέλετε να έχετε; Ένα διαμέρισμα; Ένα επιπλέον μεταπτυχιακό; Αλλαγή καριέρας και νέα δουλειά; Αποφασίστε τον στόχο σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να μην τον ξεχνάτε. Βάλτε τον στο wallpaper του κινητού σας και αφήνετε οπτικές υπενθυμίσεις στον εαυτό σας έτσι ώστε να βρίσκεται πάντα στο μυαλό σας.

#5 Ποια είναι τα συνολικά εισοδήματα που μπαίνουν στο σπίτι σας;

Προφανώς και γνωρίζετε τα ετήσια εισοδήματά σας αλλά γνωρίζετε τα χρήματα που παίρνει ο σύζυγος ή ο σύντροφός σας; Κατανοώντας τα έσοδα της οικογένειας θα ξέρετε ποια είναι η οικονομική σας κατάσταση. Καθήστε με τον συντροφό σας και συζητήστε για τα οικονομικά σας. Αφαιρέστε και τα χρήματα που πληρώνετε ετησίως στην εφορία (αυτό θα πονέσει!!) και δείτε τι σας περισσεύει.

Πηγή

logo