Τα τηγανόψωμα είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας.
Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να τα φτιάξουν ή να τα καταναλώσουν, καθώς παραδοσιακά τηγανίζονται σε αρκετό λάδι, κάτι που μπορεί να είναι πιο «βαρύ» για την υγεία μας και τη διατροφή μας.
Εδώ έρχεται η Γκόλφω με την υπέροχη συνταγή της να μας δώσει μια πανέξυπνη και πιο ελαφριά λύση: τα τηγανόψωμα φούρνου, χωρίς τηγάνισμα και περιττά λάδια.
Η νοστιμιά τους παραμένει ίδια, ενώ το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο αφράτο και λαχταριστό.
Μια συνταγή εύκολη, οικονομική και ιδανική για κάθε περίσταση, από το γιορτινό τραπέζι μέχρι το καθημερινό σνακ.
Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα προς βήμα και απολαύστε αυτά τα απίθανα τηγανόψωμα!
Υλικά για τη ζύμη
Για να φτιάξετε αυτά τα αφράτα τηγανόψωμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:
900 γραμμάρια αλεύρι (κατά προτίμηση το ΜΑΝΝΑ Κεραμάρη, που εγγυάται εξαιρετικό αποτέλεσμα)
500 ml χλιαρό νερό (ή όσο πάρει)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση
Η γέμιση είναι το «κρυφό χαρτί» της συνταγής. Θα χρειαστείτε:
300 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
100 γραμμάρια ανθότυρο
200 γραμμάρια κίτρινο τυρί της επιλογής σας (όπως γραβιέρα ή κασέρι), τριμμένο
1 αυγό (προαιρετικό, για να δέσει καλύτερα η γέμιση)
Για το τελείωμα
Μείγμα από λίγο νερό και ελαιόλαδο (για να αλείψετε τα τηγανόψωμα μόλις βγουν από τον φούρνο)
Εκτέλεση της συνταγής
Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι. Αυτό βοηθά ώστε η ζύμη μας να γίνει πιο αφράτη και να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε τη ξηρή μαγιά και το αλάτι, και ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι.
Σιγά-σιγά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέσα στο μπολ. Είναι σημαντικό το νερό να είναι χλιαρό (όχι καυτό), ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει σωστά η ζύμη.
Ανακατεύουμε αρχικά με το χέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο βοηθά στη δημιουργία μίας ελαστικής και εύπλαστης ζύμης.
Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά. Στόχος είναι να έχουμε μία ζύμη μαλακή, εύπλαστη και καθόλου κολλώδη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
Αφού ζυμώσουμε, προσθέτουμε ακόμα μία μικρή ποσότητα ελαιολάδου στην επιφάνεια της ζύμης, ώστε να μην ξεραθεί.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα ή κλείνουμε αεροστεγώς σε ένα τάπερ.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά. Ιδανικό μέρος είναι κοντά σε μία πηγή θερμότητας.
Βήμα 2: Προετοιμασία της γέμισης
Όσο η ζύμη φουσκώνει, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα και το ανθότυρο.
Προσθέτουμε το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Αν επιθυμούμε, προσθέτουμε και το αυγό για να «δέσει» η γέμιση.
Το αυγό είναι προαιρετικό, αλλά δίνει μία ωραία υφή και κρατά ενωμένα τα υλικά.
Βήμα 3: Συναρμολόγηση των τηγανόψωμων
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε 3 μεγάλες μπάλες (ή περισσότερες, αν θέλουμε μικρότερα τηγανόψωμα).
Σε έναν αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε την κάθε μπάλα με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών.
Στο κέντρο κάθε φύλλου, τοποθετούμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση.
Προσοχή να μην παραγεμίσετε, γιατί θα είναι δύσκολο να κλείσετε το τηγανόψωμο.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι πάνω από τη γέμιση, για να απορροφηθούν τυχόν υγρά και να μη λασπώσει η ζύμη.
Κλείνουμε τη ζύμη σε σχήμα πουγκιού, φέρνοντας τις άκρες της προς το κέντρο και πιέζοντάς τις καλά για να κλείσουν.
Απαλά, πιέζουμε το πουγκί με την παλάμη μας ώστε να γίνει πιο επίπεδο.
Βήμα 4: Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C. Είναι σημαντικό ο φούρνος να είναι καλά ζεσταμένος, για να ψηθούν σωστά τα τηγανόψωμα.
Τοποθετούμε τα τηγανόψωμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε λίγο χώρο ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 5: Το τελείωμα
Μόλις βγάλουμε τα τηγανόψωμα από τον φούρνο, τα αλείφουμε με ένα πινέλο χρησιμοποιώντας το μείγμα από νερό και ελαιόλαδο που έχουμε ετοιμάσει από πριν. Αυτό θα τους δώσει έξτρα γεύση και θα τα κάνει ακόμη πιο λαχταριστά.
Σερβίρισμα
Τα τηγανόψωμα είναι έτοιμα για σερβίρισμα! Μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά, μόνα τους ή συνοδεύοντάς τα με κάποιο ντιπ, όπως γιαούρτι ή τζατζίκι. Είναι ιδανικά ως ορεκτικό, αλλά και ως γεύμα για το σχολείο, το γραφείο ή τις εξόδους σας.
Μυστικά της Γκόλφως
Η σωστή ζύμη: Η ζύμη είναι το «κλειδί» για αφράτα και λαχταριστά τηγανόψωμα. Ζυμώστε καλά και αφήστε τη να φουσκώσει επαρκώς.
Η γέμιση: Παίξτε με τα τυριά και προσαρμόστε τη γεύση στις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως δυόσμο ή μαϊντανό.
Ο φούρνος: Ο καλά προθερμασμένος φούρνος εξασφαλίζει σωστό ψήσιμο και χρυσαφένιο χρώμα.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την συνταγή για Τηγανόψωμα χωρίς τηγάνι, χωρίς λάδια από τη Γκόλφω:
Δοκιμάστε τα και θα καταλάβετε γιατί η συνταγή αυτή έχει γίνει viral!
από την ομάδα της Γκόλφως Νικολού