ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε άμα σας πιάσει κράμπα στη θάλασσα

Τι να κάνετε άμα σας πιάσει κράμπα στη θάλασσα

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε μια απρόοπτη κράμπα, που μπορεί να σας πιάσει την ώρα που κολυμπάτε. Δεν πρέπει να τρομοκρατηθείτε, απλά να αντιδράσετε ψύχραιμα και μεθοδικά…

Ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό πρόβλημα που πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο στη θάλασσα, είναι οι κράμπες που μας πιάνουν την ώρα που κολυμπάμε. Αυτές προκαλούνται από την πολύ ζέστη και την εφίδρωση του οργανισμού. Αφυδατώνεται γι’ αυτό και παρουσιάζονται κράμπες. Επίσης όταν κολυμπήσουμε φαγωμένοι είναι πολύ πιθανό να πάθουμε κράμπες γιατί η καρδιά δουλεύει πιο δυνατά για να γίνει η πέψη με αποτέλεσμα να οι μύες να κουράζονται πιο γρήγορα αφού εργάζονται εντατικά για την πέψη και για το κολύμπι ταυτόχρονα. Κι όταν μας πιάσουν κράμπες εκτός από τον έντονο πόνο δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μύες.

Διαφήμιση

Αν λοιπόν σας πιάσει κράμπα μέσα στη θάλασσα, μη πανικοβληθείτε από τον έντονο πόνο, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και γυρίστε ανάσκελα στο νερό. Με το πόδι που δεν πονάει προσπαθήστε να τεντώσετε το πονεμένο πόδι που έχει διπλώσει και κολυμπώντας σε ύπτια θέση βγείτε σιγά – σιγά στη στεριά. Ζητήστε από κάποιον στην παραλία να σας γυρίσει τα δάχτυλα του ποδιού για να περάσει η κράμπα.

Πιείτε όσο περισσότερο νερό μπορείτε γιατί ο οργανισμός σας έχει αφυδατωθεί και ήταν η βασική αιτία για την κράμπα που σας έπιασε. Βάλτε στο στόμα σας λίγο αλάτι για να κάνει κατακράτηση υγρών και να περάσει πιο γρήγορα η κράμπα και να αποφύγετε να σας ξαναπιάσει.

Αν δεν είναι δυνατόν να βρείτε ζεστό νερό στην παραλία, μόλις πάτε σπίτι κάντε ένα ζεστό ντους για να χαλαρώσει ο μυς που έπαθε κράμπα και ξεκουράστε τον.

Φυσικά αν σας πιάνουν συχνά κράμπες πρέπει να σα δει γιατρός.

Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#θάλασσα
#καρδιά
#νερό
#πόνο
#σπίτι