ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να δείξει η Περίοδός σου για την Υγεία σου;

Τι μπορεί να δείξει η Περίοδός σου για την Υγεία σου;

Η περίοδός σου αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες για την υγεία σου. Εάν παρατηρήσεις κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πόνο, μη ομαλή ροή ή αλλαγή του χρώματος του αίματος, ίσως αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με την υγεία σου.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια συμπτώματα της περιόδου που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ;

ΠΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Παρόλο που δεν είναι περίεργο να πονάς λίγο όταν έχεις περίοδο, εάν υποφέρεις από υπερβολικό πόνο που διαρκεί για μέρες, θα πρέπει να σε εξετάσει κάποιος γιατρός. Υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον πόνο της περιόδου.

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Δυσμηνόρροια είναι η κατάσταση κατά την οποία ο πόνος της περιόδου είναι πολύ έντονος και προκαλούνται κοιλιακές κράμπες. Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην υψηλή ποσότητα προσταγλανδίνης, μίας ορμόνης που σχετίζεται με τον πόνο και τις φλεγμονές. Δυστυχώς, η διαταραχή αυτή είναι πολύ κοινή και επηρεάζει το μισό γυναικείο πληθυσμό.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Πρόκειται για μία λιγότερο κοινή κατάσταση κατά την οποία προκαλούνται επίπονες κράμπες που διαρκούν για πάνω από δύο ημέρες. Η διαταραχή αυτή προκύπτει όταν το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, συνήθως στην πυελική χώρα. Περίπου το 10% των γυναικών υποφέρει από αυτήν τη διαταραχή.

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Το χρώμα του αίματος κατά την περίοδο σχετίζεται στενά με τη σωστή λειτουργία των ορμονών. Η Δρ. Alissa Vitti, που είναι λειτουργική διατροφολόγος και σύμβουλος ολικής υγείας, αναφέρει πως το χρώμα της περιόδου μπορεί να περιγραφεί με τρεις τρόπους:

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Διαφήμιση

Εάν η ποσότητα του αίματος δεν είναι μεγάλη και το χρώμα του μοιάζει με αυτό της μαρμελάδας φράουλας, ίσως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το επίπεδο των οιστρογόνων είναι χαμηλό. Αυτός είναι συχνά ο λόγος για την καθυστέρηση της περιόδου και τη μικρή ποσότητα αίματος. Η μικρή ροή μπορεί να οφείλεται, εκτός από το χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων, στη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

ΛΙΩΜΕΝΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΙ

Το αίμα που μοιάζει και στο χρώμα και την υφή με παγωμένο μπλούμπερι αποδεικνύει ότι το επίπεδο των οιστρογόνων είναι υψηλό. Αυτό συνεπάγεται ότι η ροή του αίματος είναι μεγάλη.

ΧΥΜΟΣ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

Το κόκκινο χρώμα που μοιάζει με χυμό από κράνμπερι σημαίνει ότι το επίπεδο των ορμονών είναι φυσιολογικό. Η ροή του αίματος σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι πολύ μεγάλη. Αρχίζει και τελειώνει εγκαίρως.

ΚΑΦΕ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για μη φυσιολογική και ανώμαλη αιμορραγία που παρατηρείται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των περιόδων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πιθανόν να αντιμετωπίζεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό. Κάποιες από τις βασικότερες αιτίες για αυτές τις εκκρίσεις είναι οι εξής:

Άγχος. Το υπερβολικό άγχος είναι μία από τις βασικότερες αιτίες για την εμφάνιση αυτών των εκκρίσεων.

Λοιμώξεις. Οποιαδήποτε λοίμωξη θα μπορούσε να επιφέρει εκκρίσεις, όχι μόνο τα σeξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ορμονικές διαταραχές. Οι εκκρίσεις αυτές μπορεί να προκύψουν όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης δεν είναι ισορροπημένα. Η διαταραχή αυτή προκαλείται λόγω της χρήσης διαφορετικών μεθόδων ελέγχου του τοκετού, διαταραχών του θυρεοειδούς ή μη λειτουργικών ωοθηκών.

Καρκίνος. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, οι εκκρίσεις αυτές ενδέχεται να προκύψουν λόγω καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου.

Επιμέλεια κειμένου:Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων fhfn.org

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#καρκίνου
#πληροφορίες
#πόνο
#προβλήματα
#υγεία
#χώρα