Τι λένε τα νέα δεδομένα για την προληπτική χρήση της ασπιρίνης;
Η ασπιρίνη είναι εκείνο το φάρμακο ευρείας κυκλοφορίας που έχει συνδεθεί, όσο κανένα άλλο με την πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων και, λίγο ή πολύ, όλοι γνωρίζουμε κάποιον που παίρνει ασπιρίνες προληπτικά.
Όμως οι νεότερες συστάσεις τονίζουν πως αυτό δεν είναι σωστό από ιατρικής άποψης και πρέπει να αναθεωρηθεί. Η ασπιρίνη δεν θα πρέπει να συνταγογραφείται στους περισσότερους ενήλικες που έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία, καθώς ο κίνδυνος σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος από τα πιθανά οφέλη. Κατά συνέπεια, η ασπιρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται ως προληπτικό μέτρο σε σπάνιες περιπτώσεις.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology) και η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (American Heart Association) δημοσίευσαν τα σχετικά στοιχεία, δημιουργώντας μάλλον έκπληξη σε γιατρούς αλλά και ασθενείς. Είχαν προηγηθεί σχετικές έρευνες το 2018, σύμφωνα με τις οποίες η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη (έως 100 μιλιγκράμ τη μέρα) δεν βοηθά τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, αντίθετα τους βάζει σε αιμορραγικό κίνδυνο.
Οι ειδικοί από τους δυο κορυφαίους αμερικάνικους οργανισμούς είναι σαφείς: H ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται ως μέσο πρόληψης σε άτομα άνω των 70 ετών ή σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, o οποίος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, και δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Όμως, οι άνθρωποι που είχαν υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν ή είχαν υποβληθεί σε διάνοιξης αρτηρίας, πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη.
“Οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί στη συνταγογράφηση της ασπιρίνης για ανθρώπους χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Είναι πολύ πιο σημαντικό να βελτιώσει τις συνήθειες της ζωής ενός ανθρώπου και να ελέγξει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη του, αντί να συνιστά την ασπιρίνη, η οποία θα πρέπει να περιορίζεται σε ανθρώπους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και με χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας», δήλωσε ο δρ Ρότζερ Μπλούμενταλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Εναλλακτικά τονίζουν πως η προληπτική προστασία της καρδιάς δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην λήψη της ασπιρίνης αλλά θα πρέπει πάντα να προσέχει κάποιος το βάρος του και να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει αποφυγή επεξεργασμένων τροφών χωρίς καμία διατροφική αξία, διακοπή καπνίσματος και άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
πηγή