ΥΓΕΙΑ

Tι κοστίζει 3 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και βρίσκεται στο ίδιο μας το σπίτι;

Tι κοστίζει 3 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και βρίσκεται στο ίδιο μας το σπίτι;

Νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet καταδεικνύει ότι σχεδόν 9.000 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από“αθόρυβους» κινδύνους που παραμονεύουν μέσα στο σπίτι… Οι άνθρωποι αυτοί δε χάνουν τη ζωή τους από κάποιο ατύχημα, ούτε από κάποια άλλη εμφανή αιτία. Αυτός ο τεράστιος αριθμός θανάτων οφείλεται στη λεγόμενη οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση (household air pollution – HAP), η οποία είναι αποτέλεσμα της χρήσης στερεών καυσίμων για το μαγείρεμα, τη θέρμανση και τη φωταγώγηση.

Διαφήμιση

Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση προκύπτει κυρίως από την καύση γαιάνθρακα και ξύλου. Ο καπνός που παράγεται κατά τις καύσεις αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα σε σπίτια με κακό εξαερισμό. Συνδέεται άμεσα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τον καρκίνο και τη χρόνια πνευμονοπάθεια.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες τα θύματα είναι σαφώς περισσότερα. Όσο μακρινό κι αν φαίνεται σε κάποιους, τον περασμένο χειμώνα καταγράφηκαν και στη χώρα μας θάνατοι από μαγκάλια και ξυλόσομπες, θάνατοι συμπολιτών μας που αδυνατούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του νοικοκυριού τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#θύματα
#σπίτι
#υγεία
#χειμώνα
#χρόνο
#χώρα
#χώρα μας