share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Θέλετε δυνατή μνήμη; Να τι δεν πρέπει να τρώτε

Θέλετε δυνατή μνήμη; Να τι δεν πρέπει να τρώτε

Νέα επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τη θεωρία ότι μια διατροφή με πολύ πρόχειρο φαγητό ενδεχομένως να επηρεάζει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη χωρική μνήμη των ανθρώπων, ακόμη και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα UNSW της Αυστραλίας βρήκαν δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και της απώλειας της χωρικής μνήμης σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Στη μελέτη διερευνήθηκε η γνωστική λειτουργία ποντικιών των οποίων η διατροφή εναλλασσόταν μεταξύ ενός μενού με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη (όπως οι πίτες, τα κέικ, τα μπισκότα και τα πατατάκια) και της συνηθισμένης, υγιεινής διατροφής τους. Για μια περίοδο έξι εβδομάδων, τα ποντίκια τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό για διάστημα τριών, πέντε ή επτά συνεχόμενων ημερών, χωριστά από την κανονική τους διατροφή.

Οι ερευνητές του UNSW βρήκαν, λοιπόν, ότι η χωρική μνήμη αναγνώρισης των ποντικιών έφθινε ανάλογα με την πρόσβασή τους στο πρόχειρο φαγητό: όσες περισσότερες μέρες στη σειρά κατανάλωναν junk food, τόσο χειρότερη γινόταν η μνήμη τους.

“Η κατανάλωση κακής ποιότητας φαγητού για παραπάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα είχε επιπτώσεις τη μνήμη των ποντικιών. Όλοι γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή διατροφή με το ελάχιστο δυνατό πρόχειρο φαγητό είναι καλή για τη συνολική υγεία και απόδοσή μας, ωστόσο σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι έχει κρίσιμη σημασία και για τη βέλτιστη εγκεφαλική μας λειτουργία», ανέφερε η καθηγήτρια Margaret Morris, διευθύντρια του τμήματος Φαρμακολογίας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του UNSW και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη χωρική μνήμη των ποντικιών αρχικά μέσω εξοικείωσής τους με δύο αντικείμενα. Στη συνέχεια επανατοποθέτησαν το ένα από αυτά και παρακολούθησαν την ικανότητα των ποντικιών να αναγνωρίσουν την αλλαγή στο περιβάλλον τους.

Διαφήμιση

Η Δρ. Morris και η ομάδα της είχαν δείξει προηγουμένως ότι γίνονται αλλαγές στον ιππόκαμπο των ποντικιών που οφείλονται στη διατροφή, φαινόμενο το οποίο η ίδια εξήγησε αναφερόμενη στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για να μας βοηθά να βρίσκουμε αντικείμενα και να πλοηγούμαστε στο χώρο. “Αυτή η συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή είναι σημαντική για όλους και επηρεάζεται από την κακή διατροφή», συμπληρώνει η ειδικός.

Πέραν της μειωμένης χωρικής μνήμης αναγνώρισης, η μελέτη εντόπισε επίσης σωματικές διαφορές μεταξύ των ποντικιών που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό για περιόδους τριών και πέντε ημερών αντίστοιχα.

Τα τρωκτικά που ακολουθούσαν αυτή την κακή διατροφή σε πενθήμερο πρόγραμμα ήταν σημαντικά βαρύτερα, μακρύτερα και είχαν μεγαλύτερη μάζα λίπους από εκείνα που ακολουθούσαν το τριήμερο πρόγραμμα, ενώ και το μεταβολικό τους προφίλ έμοιαζε περισσότερο με αυτό των ποντικιών του επταήμερου προγράμματος παρά με του τριήμερου.

Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες έρευνες σχετικά με τη γνωστική λειτουργία και την ανθυγιεινή διατροφή, διαφέροντας, πάντως, σε πολλές και σημαντικές πτυχές. Δια του λόγου το αληθές, οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν ζώα που έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο πρόχειρο φαγητό, φαινόμενο που δεν προσομοιάζει στην κατανάλωση που κάνουν οι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ η μελέτη προσέφερε σημαντικά αποτελέσματα, χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες πριν τα ευρήματα μπορέσουν να μεταφραστούν στους ανθρώπους.

ygeiamou.gr

Διαφήμιση

logo