share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τάρτα πατάτας με τυριά

Τάρτα πατάτας με τυριά

Τάρτα πατάτας με τυριά. Μια υπέροχη, πεντανόστιμη τάρτα που σίγουρα θα κλέψει τη παράσταση στο οικογενειακό αλλά γιορτινό τραπέζι σας. Μια συνταγή (από εδώ) για μια τάρτα με τραγανή τυρένια βάση, με εξαιρετική γέμιση που με τη πληθωρική γεύση και την αφράτη βελούδινη υφή του πουρέ πατάτας σε συνδυασμό με το γιαούρτι και των τυριών που σίγουρα θα εντυπωσιάσει όσους τη δοκιμάσουν. Προαιρετικά, αν είναι στις προτιμήσεις σας, προσθέστε και λίγο μπέικον και απογειώστε τη γεύση της.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη τάρτας:

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας

1/2 κ.γ. αλάτι

8 κ.σ. νερό παγωμένο

180 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για τη γέμιση:

7 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και πλυμένες

λίγο πιπέρι

200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Διαφήμιση

120 γρ. πεκορίνο τριμμένο

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)

3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη κίτρινο τυρί όπως τσένταρ, γκούντα, ένταμ κ.λ.π.

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη τάρτας: Βάζετε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και τα δουλεύετε με το γάντζο μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το νερό, τη γραβιέρα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Τη τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ.

Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ βράζετε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε και τις λιώνετε με ένα πιρούνι και τις βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το γιαούρτι, το κεφαλοτύρι, τα 100 γρ. πεκορίνο και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά με πιρούνι μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και ομοιόμορφα τα υλικά.

Πασπαλίζετε λίγο αλεύρι στο πάγκο εργασίας σας. Παίρνετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζετε πάνω στο αλεύρι και με ένα πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά και διάσταση φάρδους τέτοια που να καλύπτει τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας 26 εκ.

Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ. Στρώνετε καλά το φύλλο στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας, και από πάνω ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω, σε όλη την επιφάνειά της πασπαλίζετε ομοιόμορφα το υπόλοιπο τυρί πεκορίνο και το τριμμένο κίτρινο τυρί.

Βάζετε τη τάρτα στο κατώτερο ⅓ του φούρνου σας, που έχετε ήδη προθερμάνει στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, και τη ψήνετε για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά της ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε.

Σημείωση: Προαιρετικά, για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 5-6 φέτες μπέικον, τις οποίες θα τις κόψετε σε κομματάκια και θα τις σοτάρετε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία. Στη συνέχεια θα τις βάλετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λίπος τους και θα το βάλετε στη γέμιση μαζί με το γιαούρτι και τα τυριά.

Πηγή

Διαφήμιση

logo