ΥΓΕΙΑ

Τα Μπαχαρικά είναι τα Φυσικά Φάρμακα που Μας Χάρισε η Φύση – Τα 12 Καλύτερα που Θεραπεύουν κάθε Ασθένεια

Τα Μπαχαρικά είναι τα Φυσικά Φάρμακα που Μας Χάρισε η Φύση – Τα 12 Καλύτερα που Θεραπεύουν κάθε Ασθένεια

Τα μπαχαρικά δεν προσθέτουν γεύση μόνον στο φαγητό μας, αλλά προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, τα οποία η επιστήμη αρχίζει να ανακαλύπτει. Εκτός, λοιπόν, ότι μαγεύουν τον ουρανίσκο μας, τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τις συγκεκριμένες θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Εξετάζοντας τα φυτοχημικά συστατικά σε μοριακό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν να κατανοήσουν τον μηχανισμό των μπαχαρικών σε αυτό το επίπεδο. Σας παραθέτουμε ορισμένα από τα μπαχαρικά με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες.

Γιατί μπαχαρικά;

Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα μιμούνται τον μηχανισμό των φυτών. Η διαφορά είναι ότι ο οργανισμός μας αναγνωρίζει τα φυτά ως τροφή και τα χρησιμοποιεί αναλόγως. Τα φάρμακα είναι ξένα ως προς τα κύτταρά μας και παρά το γεγονός ότι αναστέλλουν τα συμπτώματα δεν βοηθούν στη θεραπεία του οργανισμού.

Αφ΄ετέρου τα μπαχαρικά μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, να κοιμηθούμε καλύτερα, να έχουμε καρδιοαγγειακή υγεία, προλαμβάνουν τον καρκίνο, βοηθούν την πέψη και πολλές άλλες ασθένειες.

Σας παραθέτουμε έναν κατάλογο με μπαχαρικά και βότανα. Κάποια θα σας είναι γνωστά, άλλα ίσως τα ακούτε πρώτη φορά. Αξίζει τον κόπο όμως να τα γνωρίσετε.

Μπαχαρικά που βελτιώνουν την υγεία μας.

Εκτός της ασύγκριτης γεύσης τους, τα παρακάτω μπαχαρικά προσφέρουν και πολλά οφέλη για την υγεία!

1.Ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Σπόρος σιναπιού – ένας μικροσκοπικός σπόρος είναι αρκετός για την ανάπτυξη αυτού του όμορφου φυτού με το πλούσιο φύλλωμα και είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, τα πικάντικα συστατικά, όπως η μουστάρδα, οι πιπεριές chili και το χρένο έχουν θερμογόνα δράση κατά την κατανάλωση: αυξάνουν τον μεταβολισμό και την θερμοκρασία του σώματος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1986, η μουστάρδα αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό μεταβολισμού και οδηγεί σε απώλεια βάρους. Οπότε προσθέστε ένα κουταλάκι μουστάρδα ή σκόνη μουστάρδας σε ό,τι τρώτε και θα δείτε!

2. Για προβλήματα πέψης.

Η υγεία μας εξαρτάται άμεσα από το πεπτικό μας σύστημα, δηλαδή τον τρόπο που γίνεται η διάλυση των τροφών και η χρήση των θρεπτικών συστατικών.

Κόλιανδρος – επιταχύνει την πεπτική διεργασία και ανακουφίζει από την δυσπεψία, τις κοιλιακές κράμπες, τη διάρροια και τον μετεωρισμό. Είναι διουρητικό και ρυθμίζει την πίεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέρη του φυτού, είτε τους σπόρους είτε τα φύλλα για να ετοιμάσετε αφέψημα για την πέψη.

Παρασκευή αφεψήματος:

  1. Βράζουμε φύλλα κόλιανδρου για τουλάχιστον πέντε λεπτά.
  2. Προσθέτουμε μέλι, εάν θέλουμε, και στραγγίζουμε.

Μάραθος – διεγείρει την πέψη και μεταβολίζει σωστά την τροφή. Οι Ινδοί καταναλώνουν μάραθο αμέσως μετά το φαγητό για τον λόγο αυτό. Καταναλώνεται ολόκληρο το φυτό και προσθέτει μια πικάντικη γεύση στα πιάτα. Ο μάραθος καταπραΰνει τους σπασμούς και ενδείκνυται για βρεφικούς κολικούς, καούρες, δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αλλά και σε συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ginger (πιπερόριζα) – αυτή η ρίζα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα και μεταβολίζει αποτελεσματικά την τροφή στο στομάχι και το ήπαρ. Μπορείτε να την βάλετε στο φαγητό ή να την καταναλώσετε ως αφέψημα.

3. Για τους πόνους στις αρθρώσεις.

Σκόρδο – είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αποτελεσματικό εντός και εκτός οργανισμού. Προσθέστε το στο φαγητό (ή καταναλώστε το ωμό εάν μπορείτε για μεγαλύτερο όφελος).

Πράσινο τσάι – όλα τα είδη τσαγιού (που δεν είναι βότανα) περιέχουν αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά συστατικά. Το πράσινο τσάι έχει περισσότερα φλαβονοειδή (έναν τύπο αντιοξειδωτικού) από τα άλλα είδη τσαγιού και αυτή η ουσία είναι που του χαρίζει την αντιφλεγμονώδη του δράση

Διαφήμιση

Γλυκόριζα – περιέχει αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που αναστέλλουν την ακετυλοτρανσφεράση, ένα ένζυμο που προκαλεί φλεγμονές. Η γλυκόριζα μπορεί να χορηγηθεί και σε κάψουλα ή να καταναλωθεί ως τσάι. Για να φτιάξετε το δικό σας αφέψημα προσθέστε ένα κ.γ. γλυκόριζα σε καυτό νερό, ανακατέψτε και αφήστε για 10 λεπτά. Η γλυκόριζα έχει γλυκιά γεύση.

Προφυλάξεις: σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί υπέρταση και μείωση του καλίου, αντενδείκνυται σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

4. Αντιοξειδωτικά.

Το δεντρολίβανο έχει αντιμυκητιακή, αντιβιοτική και αντιβακτηριδιακή δράση. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του δενδρολίβανου προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες και ενίοτε θεραπεύουν και την κίρρωση. Το ήπαρ λειτουργεί ως φίλτρο του οργανισμού κι ό,τι καταναλώνουμε περνάει μέσα από το ήπαρ. Το δεντρολίβανο προλαμβάνει βλάβες από ελεύθερες ρίζες ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς άμυνας του ίδιου του οργανισμού.

Εκτός του ήπατος, το δενδρολίβανο προστατεύει τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς προτεΐνης, μίας πρωτεΐνης που είναι ύποπτη για τη νόσο Alzheimer και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Το δενδρολίβανο, ένα πολύ αρωματικό βότανο, μπορεί να προστεθεί σε σούπες, κρέατα και λαχανικά ή να καταναλωθεί ως αφεψήματα.

5. Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μαύρο πιπέρι – η πιπερίνη είναι μια ουσία του μαύρου πιπεριού που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι αποδεδειγμένο ότι συνδέει τους κυτταρικούς λήπτες του ανοσοποιητικού και αυξάνει την βιωσιμότητα των κυττάρων. Επιπλέον, αυξάνει την βιολογική ενίσχυση των άλλων συστατικών. Ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά συστατικά των τροφών όπως αυτά είναι, απλώς κάποια είναι δύσκολα στην απορρόφηση. Για παράδειγμα o κουρκουμάς είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό με πολλές ιδιότητες αλλά δε μεταβολίζεται σωστά όπως είναι. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να το απορροφήσει κατά 2000%!

Η πιπεριά επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο, το στήθος και σε άλλες μορφές καρκίνου. Επιπλέον είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της λεύκης, καθώς διεγείρει τους μηχανισμούς χρωματισμού του δέρματος.

Κουρκουμάς – η κουρκουμίνη είναι το αντιοξειδωτικό που του χαρίζει αυτό το χρυσό χρώμα. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και θεωρείται ότι:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
  • Καταπολεμά την φλεγμονή
  • Σκοτώνει τους μύκητες
  • Φροντίζει τη στοματική υγιεινή

Συνδυάστε τον κουρκουμα με το μαύρο πιπέρι και λάδι καρύδας για καλύτερα αποτελέσματα.

6. Μείωση κοιλιακού λίπους.

Πιπέρι Cayenne – αυτό το μπαχαρικό είναι θερμογενετικό (όπως και το μαύρο πιπέρι), δηλαδή παράγει θερμότητα όταν καταναλώνεται. Τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν τον μεταβολισμό (ακόμη και κατά την ανάπαυση) οπότε καίμε θερμίδες. Το πιπέρι Cayenne περιέχει βιταμίνες C, B6, E και μέταλλα όπως μαγκάνιο, κάλιο όπως και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα με μελέτες:

“η κατανάλωση κόκκινου πιπεριού [cayenne] βοηθά στη διαχείριση της όρεξης και καίει περισσότερες θερμίδες μετά από ένα γεύμα, ειδικότερα για άτομα που δεν καταναλώνουν αυτό μπαχαρικό πολύ συχνά …άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη, το συστατικό που χαρίζει στις πιπεριές chili την αψάδα τους, μειώνει την πείνα και αυξάνει την καύση θερμίδων.

Η καψαϊκίνη βοηθά επίσης στην πέψη. Παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενζύμων στην χολή και το πάγκρεας προλαμβάνοντας έτσι τυχόν γαστρικά έλκη και κύστες, ενώ διαλύει τις πρωτεΐνες στο έντερο.

Αναμιγνύουμε ¼ κ.γ. πιπέρι cayenne και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Πίνουμε μισή ώρα πριν το πρωινό και ρυθμίζουμε την πέψη μα και το μεταβολισμό μας.

Κανέλα – άλλο ένα σούπερ αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που βοηθά στην απώλεια βάρους. Διεγείρει δηλαδή την παραγωγή ινσουλίνης και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, έτσι η γλυκόζη απορροφάται από τους μύες ως ενέργεια κι όχι ως λίπος. Επίσης η κανέλλα ρυθμίζει την χοληστερόλη.

Η φύση έχει προνοήσει για να έχουμε όμορφα, υπέροχα βότανα και μπαχαρικά που παράλληλα βοηθάνε στην διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού μας. Τα μπαχαρικά δίνουν χρώμα και ζωή στη ζωή μας.

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#αντιοξειδωτική
#αντιφλεγμονώδες
#αντιφλεγμονώδη
#απώλεια βάρους
#βιταμίνες
#βότανο
#γεύση
#διατροφή
#ενέργεια
#ένζυμα
#ερευνητές
#θεραπεία
#θερμίδες
#θερμοκρασία
#ιδιότητες
#κάλιο
#καρκίνου
#κουρκουμάς
#λάδι